Musik: Dee Yan-Key - Bossa Nova_ Back Home

Malta

Grand Harbour - Valletta

Grand Harbour - Valletta

Malta er en lille øgruppe i Middelhavet ca. 100 km syd for Sicilien. Øen består af tre beboede øer: Hovedøen Malta, den mellemliggende lille ø, Comino og den grønneste ø, Gozo. Landet har omkring 400.000 indbyggere, proppet på 316 km2.

Malta er et af de tættest befolkede lande i verden. Hvis Danmark skulle have samme befolkningstæthed, skulle vi være mere end 50 millioner mennesker.

 

Malta Islands

De maltesiske øeer

 

Pictured right: "Salt pans" near Marsalforn on Gozo. Here, salt is extracted from the seawater - December 2009

Marsalforn - Salt

The picture below: The Azur window on Gozo, crashed in the spring of 2017, as had been predicted, however, without knowing exactly when - December 2009

Mdina - Wall

Pictured left: Part of Mdina, where the thick fortifications surround the old capital - December 2009

Azur window

Pictures from Malta - December 2009

Mange forbinder Malta udelukkende med sol og sandstrande, men landet er så afgjort langt mere end dette. Det er nok det sted i Europa, hvor der er flest seværdigheder på så få kvadratkilometer. Her er alt fra mærkelige geologiske særheder til en unik og spændende historie. Man kan kun undre sig over, at landet kan rumme så meget.

Køn er den måske ikke, men charmerende det er den.

Malta er et lille ørige i Middelhavet ca. 100 km syd for Sicilien. Øriget består af tre beboede øer: Hovedøen Malta, den mellemliggende lille ø Comino og den frodigste ø Gozo.

Malta har omkring 400.000 indbyggere, der er klemt sammen på et areal, der er omtrent på størrelse med Als. Der med er Malta et af verdens tættest befolkede lande. Hvis Danmark skulle have den sammen befolkningstæthed skulle vi være mere end 50 millioner mennesker.

Malta har gennem tiderne været underlagt mange forskellige folkeslag - bl.a. fønikere, korsfarere, romere, kartagere, arabere, franskmænd og briter. Alle disse har efterladt sig spor, som man kan genkende i kulturen og i sproget. Maltesisk minder mest om arabisk og er i familie med afroasiatisk og semitisk, men har en masse låneord fra italiensk og engelsk.  Da der undervises flittigt i engelsk i skolerne, er det dog som hovedregel ikke noget større problem at kommunikere med malteserne.

Malta blev selvstændig i 1964 efter at have været koloniseret af England. De fleste af de maltesiske busser stammer fra den periode. Selv om de efterhånden har mere end en hel del år på bagen, kører de stadig, Der er mange af dem og det er billigt at benytte dem. Da de også kører til de fleste af de steder, der er værd at komme på Malta, kan det anbefales at bruge dem flittigt. Det kan da også være en oplevelse i sig selv at blive befordret rundt i disse veteranbusser, der køres så behændigt af deres ejermænd.

I 2004 blev Malta medlem af den Europæiske Union (EU) og de maltesiske pund blev udskiftet med Euro.

Der findes ca. 150 busser på Malta og alle er privatejede. Af samme årsag findes de også i alverdens udgaver - dog har de farven gul tilfælles.

Et andet fællestræk er alderen. Ingen af de busser der kører på hovedøen Malta, kunne formodentlig klare et bilsyn i i Danmark. Mange af dem er fremstillet i England i 50´erne og ville i hjemlandet for længst have være skiftet ud, men i det solrige Malta er alder og lidt skavanker ingen hindring.

Selv om busserne har passeret deres første ungdom,, kan de stadig skyde en forbavsende høj hastighed. Dette selv i bymæssig bebyggelse, hvor de snor sig mellem den øvrige trafik med forbavsende elegance.

En mere end 50 år gammel bus er ikke noget særsyn på Malta - snarere tværtimod.

 

Ofte virker det som om vejbelægningen er på alder med busserne. I hovedgaden i Mellieha er den dog relativ ny efter maltesiske forhold - formodentlig fra sidste halvdel af forrige århundrede.

Med lidt kærlighed og lidt knofedt, kan de også blive helt kønne.

 

 


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations:

 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener:

 
 
 
 

Anydesk