FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal

af Lars Haagen Petersen

Lissabon - Praca do Comercio

Praca Praca do Comércio kort efter solnedgang - Vinteren 2008

Praça do Comércio ligger i Baixa området, befinder sig tæt på Tajo-floden. Efter et meget voldsomt jordskælv i 1755, hvor alt blev ødelagt, blev denne bydel planlagt og opført kort efter. Under jordskælvet - tre kort efter hinanden - blev hele området først rystet voldsomt af selve skælvene for så en time senere, at blive totalt smadret og oversvømmet af de flodbølger, der slog op gennem flodmundingen fra epicentret ude i Atlanterhavet. Bølgerne siges at have været op til 20 meter høje.

Efter denne  naturkatastrofe var der ikke andet at gøre end at genopbygge bydelen og da man nu skulle starte på en frisk, benyttede man chancen til at planlægge området i stedet for som tidligere blot at lade tilfældighederne råde. Opgaven med opførelsen blev tildelt Marquês de Pombal, der benyttede chancen  til at skabe en enestående smuk bydel med Praça do Comércio, som en markant del af dette.

I forbindelse med jordskælvet i 1755 flygtede folk fra de sammenstyrtede og brændende huse...

...og mange løb ned til de åbne pladser ved floden, hvor de troede sig sikre, blot for at møde døden i form af de kæmpe flodbølger, der kom i en rasende fart op ad Tejo-floden og som skyllede de

m væk.

Det anslås at et sted mellem 15.000 og 70.000 mennesker omkom som følge af jordskælvet og dets eftervirkninger store brande og en tsunami med bølgehøjde op mod 20 meter.

Praca do Comércio kort efter solnedgang - Vinteren 2008

Rytterstatuen i midten forestiller Dom José d. 1. Monumentet er opført i 1774 til minde om byens genopbygning. I statuen indgår et medaljeportræt af Marquês de Pombal.

Den smukke triumfbue, Arco da Rua Augusta - Vinteren 2008

Hvis man kommer fra søsiden og går gennem triumfbuen, kommer man til gågaden Rua Augusta, der er en af de mange parallelle gader i Baxia. Tidligere var gaderne opdelt efter de handlenes professioner, men dette er ikke tilfældet længere. Rua Augusta - den mest fashionable gade i Lissabon - rummer alt fra eksklusive internationale tøjbutikker til små simple fortovscaféer.

Praca do Comércio omgærdes af bygninger på tre sider - vinteren 2008

Praça do Comércio er omgærdet på 3 sider af nyklassiske bygninger, mens pladsen ud til floden er åben. Praça do Comércio var også det sted, hvor man modtog prominente gæster, når de ankom til Lissabon fra søsiden, og skulle besøge det kongelige palads.

Wanted

Portugal:

Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal

Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations:

 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software