FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


En danskers personlige syn på den lille smukke hollandske by Weesp

af Lars Haagen Petersen

Jeg kan ikke sige som The Beatles i den berømte ode til Penny Lane, at Weesp er i mine ører og i mine øjne. Jeg kan heller ikke sige, at jeg ser Weesp med samme øjne som en ung msnd, der sandsynligvis synes, at det bedste ved at være en "Weesper Mop" (I) er, at det kun tager 15 til 20 minutter at komme til de funklende lys i den travle hovedstad Amsterdam. Men hvad jeg kan sige er, at jeg gennem de senere år er blevet mere og mere glad for Weesp med sin stille charme, sine små broer og sine maleriske kanaler. Og jeg kan sige, at Weesp er oftere og oftere i mine tanker - Hvordan er vejret der! - Hvordan er bladenes farve - Og ikke mindst, hvornår kommer jeg til at cykle langs de smukke kanaler igen.

Et billede af Kippenbrug – Sommer 2009

Weesp er blevet en behagelig del af mit liv, og hver gang jeg er på bilferie, er det kun naturligt at tage et par nætters ophold på det lokale og eneste hotel i Weesp. Det er ikke længere et spørgsmål om vi skal til Weesp i løbet af året - kun hvornår og hvor længe.

 

Et lille diasshow med billeder fra byen - 2020

Music: Ketsa - Beautiful Rain Waltz Memory

Et billede fra centrum af byen – Sommer 2009

Men hvad får en dansker til at køre mindst i 10 timer - afhængigt af trafikken nær Hamborg i Tyskland - og næsten 800 kilometer til en lille by som Weesp, som sandsynligvis ikke mange mennesker uden for Holland nogensinde har hørt om? Hvad kan Weesp tilbyde, som meget få andre byer ikke kan?

Wanted

Billedet herunder er

fra

Buitenveer

Billedet til venstre er

fra

Ossenmarkt

Billedet til højre er

fra

 Utrechtseweg

Billederne er fra den gamle del af byen eller meget tæt ved - sensommeren 2010

Der er mange byer i Danmark, der er lige så maleriske som Weesp og dem alle meget tættere på, hvor jeg bor. Mange af dem har den samme ro, som som Weesp, og der er flere byer både i Danmark og i Holland, der er mere berømte for hvad nu turister ellers finder attraktive - men ingen af dem har den samme charme som Weesp - for alt hvad jeg ved. Men hvad er det så? Hvad er det, der tiltrækker mig så meget? - Og svaret er! - Det er vandet, der løber overalt - i kanaler, langs veje og under broerne. For ikke at nævne de ofte meget smukke både der sejler rundt.

Broen ved Ossenmarkt - Forår 2009

I Danmark har vi en meget lang kystlinje - cirka 7.000 km - Vand er ikke en sjælden ting og absolut ikke et sjældent syn for en dansker, men det er næsten alt sammen ved kysterne. Vi har kun meget få kanaler og ikke som dem i Weesp, og det er forskellen. For mig er det ikke et dagligdags syn at se bådene passere tæt på mine vinduer og se broerne åbne efter hinanden. Det er det, jeg elsker at se i den gamle del af byen. Men det er ikke det hele. Jeg elsker at cykle langs Vecht-floden og se den daglige aktivitet på min vej. Indbyggerne i Weesp ser ud til at nyde at cykle og nyde udendørs aktiviteter, når vejret er bedst - og det er det, jeg også kan lide. Overalt ser du folk på cykler, på skateboards og i alle slags både. Efter arbejde ser det ud som om, at alle de gode borgere i Weesp gerne tager en tur til Hilversum og tilbage igen bare for sjov - Og hvem kan bebrejde dem!

Et billede taget fra Hotel Het Hart Van Weesp - Sommer 2007

Det lokale hotel - Hotel Het Hart Van Weesp - er ikke et fancy femstjernet ISO-certificeret sted for rige turister og travle ambitiøse generaldirektører. Hvis det er noget, er det et "god værdi for pengene-hotel" og et sted, hvor den varme velkomst og den venlige atmosfære er et af de største aktiver, og jeg tror ikke, at ejeren giver særlig meget for ISO-certificeringer eller moderne profitmaksimeringsmodeller.

Hotel Het Hart Van Weesp - aug. 2014  

Jeg tror ejeren og de ansatte kan lide de hunde, man ofte er nødt til at skræve over på vej til spisestuen, og jeg tror ejeren kan lide sine sjove billeder af Che Guevara, der ryger Havana-cigarer og spiller baseball. Jeg ved dog ikke, hvorfor han har hængt billederne op på væggen - Men måske kæmpede hans yndlingsonkel i bjergene sammen med Che og Castro - eller måske er han en stor fan af Che - eller måske er han bare glad for Cuba, store havanacigarer og baseball. Jeg ved det ikke - men hvad det end er,  er det fint med mig, jeg kan godt lide at bo der (II).

“Det Cubanske Galleri” - Hotel Het Hart Van Weesp – Forår 2007

Hver gang vi ankommer til det lokale hotel, skynder vi os at tjekke ind og bringe bagagen til vores værelse. Derefter kan vi komme i gsmg med, hvad det hele handler om - at cykle rundt i det smukke område. Gennem de små hyggelige veje i det gamle centrum af byen går det til s-Gravelandseweg langs floden Vecht og ud i det landskab de kalder 'Het Gooi'.

Et billede fra centrum af byen – Sommer 2009

Cykelrute ikon

Cykelruter

Klik på de tre billeder for at se dem større

Små huse langsUtrechtseweg nær floden Vecht - Sensommer  2010

Langs s-Gravelandseweg kan du - blandt andre interessante ting - se nogle af bunkerne fra Fieldstronghold Uitermeer-forsvarslinjen (III). Bunkerne er rester fra 2. verdenskrig. Hvis du er interesseret i sådanne ting, er der mange fæstninger og bunkere i området, og hvis du har adgang til Google Earth, kan du se dem alle fra luften.

Bunkers fra anden verdenskrig - Forår 2007

Ikke mere krigssnak - Området er smukt og rigt på fugle, frøer og andre dyr, og på vejen kan du ofte se mennesker med dyre Karl Zeiss monokularer, Hasselblad-kameraer eller andet fugleobservationsudstyr.

Groenebrug – Sommer 2020

For dem, der foretrækker fisk frem for fugle - Fiskeri synes at være en velkendt sport eller tidsfordriv her. Jeg har dog ikke set nogen fisk, men de fiskere, jeg har set, ser ganske tilfredse ud - så hvorfor ikke bare prøve det? 

Sommer 2010

Måske er fiskeriet bare en god undskyldning for at være sammen med en god ven eller to.

Weesper Kruidendrank - Sommer 2020

Hvis du under dit ophold i Weesp skulle få lyst til at smage en af byens specialiteter, kan "Sinnige Weesper Kruidendrank" anbefales. Det er ret sødt og smager af marsipan, og det kan købes i en af de lokale butikker i centrum af byen - Binnenveer 5.

Wispe øl - De lokale øl, bliver produceret i den gamle Laurentius kirke, Herengracht 16

I den gamle Laurentius kirke brygges der nu øl og varerne kan smages på stedet, hvor der også serveres mad. Hvis det ønskes tilbydes også en rundvisning og indførelse i ølbrygningens mysterier.

Kippenbrug - Weesp summer 2021

Hilversum

Selv om dette websted er en ode til den smukke by Weesp, kan jeg ikke lade være med at fortælle dig om et lille B&B i Hilversum. For mig er der ikke meget at sige af interesse om selve byen Hilversum. For de fleste er stedet kendt som mediecentret i Holland og for mordet på Pim Fortuyn, en kontroversiel politiker. Men for mig er det vigtigste, at byen har det fineste bed and breakfast sted, jeg nogensinde har besøgt. Navnet er 'Het Atelier' (IV), og ejerne er et meget fint og hjælpsomt par. De hedder Jon og Jeroen Brands. Normalt vil jeg aldrig anbefale noget uden for Weesp - selvfølgelig - men disse fine mennesker fortjener det. De har lagt meget hjerte i deres B & B, de er meget hjælpsomme og de tager sig godt af deres gæster. Prøv det, og du vil ikke fortryde det - og en anden vigtig ting ……….Det er kun cirka 15 kilometer fra den smukke by til Weesp.

The 'Het Atelier'  findes bag stuehuset, men der er egen indgang- Sommer 2005 

Skøn morgenmad i

'Het Atelier' 

Billedet herover er lånt fra Jon og Jeroen Brands webside efter aftale

The 'Het Atelier'  - Sommer 2005

Nu tilbage til Weesp og byens smukke både.

Som man kan se nedenfor, kan man finde alle slags både - og det er kun et lille udvalg. Jeg kan sidde i timevis ved flodbredden og se på både og skibe, der passerer forbi. Det er en fredelig oplevelse og godt for sjælen.

Klik på billederne for at forstørre dem.

Billeder af både- Weesp 2005 - 2007

First time in the air 28th December 2007

 

 


 

Notes:

 1.  En “weesper mop”: Det er lidt kompliceret, så jeg spurgte en af de lokale og fik svaret nedenfor::

   En borger fra Weesp er officielt en 'Weesper' (mand) eller 'Weespse' (kvinde). 'Weesper Mop' er kaldenavnet for dem, men faktisk en sød, rund mandelkage.

   Men så vil man spørge "hvad er så en moppe"? - og det har flere betydninger på hollandsk:

  - En joke

  - samme betydning som på dansk - et redskab til at rengøre gulve

  - En stor mursten

  -Et kælenavn for pige eller kvinde (forestil dig "at sætte tænderne i en Weesper-kage").

   

 2. Og en anden ting; Jeg tror, han er smart og ved, at han vil miste både hundene og "det cubanske galleri", hvis han "konverterer" til ISO- og profitmaksimeringsmetoder..

 3. 31 bunkere med plads til 13 soldater i hver blev bygget under mobiliseringen i 1939-1940. De gav husly til mændene, der betjente maskingeværerne og kanonerne. Jordvoldene omkting er siden forsvundet, men bunkerne og en tankbarriererne er blevet stående. For mere information om Weesp, prøv her: httpss://www.rgaros.nl/weesp/

 4. Linket til deres webside: benbhilversum.nl

               


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 
 
 

Mail:

 

 

"TeamViewer" Remote Desktop Software