FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Krakow - Polens kulturelle hovestad

af Lars Haagen Petersen

Krakow er en af de smukkeste byer i Europa. Det er en gammel by i det sydlige Polen nær den slovakiske grænse. Krakow, der ligger nær floden Vistula (Wisla), har omkring 750.000 borgere og er den tredjestørste by i Polen.

Floden Vistula og St. Stanislaus kirke (Kosciól na Skalce) - November 2010

Kraków har traditionelt været et af de førende centre i Polen både akademisk, kulturelt og kunstnerisk.Det er også et af Polens vigtigste økonomiske centre.
Byen er vokset til Polens næstvigtigste by. Med etableringen af nye universiteter og kulturelle arenaer ved fremkomsten af den anden polske republik og gennem det 20. århundrede bekræftede Kraków sin rolle som et stort nationalt akademisk og kunstnerisk center.
Efter Tysklands invasion af Polen i starten af Anden Verdenskrig blev Kraków omdannet til hovedstaden i Tysklands generalregering, og Hans Frank blev den nazistiske generalguvernør i regionen. Byens jødiske befolkning blev flyttet ind bag en mur, der var kendt som Kraków-ghettoen, hvorfra de blev sendt videre til udryddelseslejre som Auschwitz-Birkenau og koncentrationslejren i Płaszów.

Det gotiske tårne i St.Mary's Basilica - november 2010

St. Mary’s Basilica er en kirke i Brick Gothic-stil, der ligger ved siden af ​​Main Market Square i Kraków, Polen. Kirken blev bygget i det 14. århundrede, og dens fundament dateres tilbage til det tidlige 13. århundrede og tjener som et af de bedste eksempler på polsk gotisk arkitektur. Den er 80 m høj og er særligt berømt for sit træalter, der er udskåret af Veit Stoss. Nogle af dens monumentale polychrome vægmalerier blev designet af Polens førende historiemaler, Jan Matejko (1898-1891). I 1978 kom den på UNESCO World arvs liste sammen med det historiske centrum af Kraków.

Wanted

Hver time, 24 timer i døgnet, 365 dage om året, spilles en trompetsignal - kaldet "Hejnał mariacki" - fra toppen af ​​Saint Marys højeste tårn. Den klagende melodi spilles for at mindes en berømt 13. århundredes trompetist, der blev skudt i halsen, mens han blæste alarmen før et mongolsk angreb på byen.

Saint Mary’s Basilica fungerede også som en arkitektonisk model for mange af de kirker, der senere blev bygget bl.a. i udlandet, især kirker som Saint Michael’s og Saint John Cantius i Chicago, er designet i den polske katedralstil.

Det berømte polske bryggeri Zywiec har brygget øl siden 1856, men ejes nu primært af aktionærer bag det hollandske bryggeri Heineken - november 2010

Pave John Poul II plakat  – November 2010

I 1978 - det samme år som UNESCO placerede Kraków på listen over verdensarv, blev ærkebiskoppen i Kraków, ophævet til pavedømme. Det skyldtes udnævnelsen af Johannes Paul II til pave - Den første ikke-italienske pave i 455 år og den første slaviske pave.

Rynek Główny - Igor Mitoraj's skulptur - oktober 2010

Rynek Główny er en rummelig markedsplads i byens centrum, der er omgivet af historiske byhuse, paladser og kirker. Midten af pladsen er domineret af Sukiennice (Tøjhallen). På den ene side af Sukiennice er rådhustårnet og på den anden side St. Wojciech (St. Adalbert's) og Adam Mickiewicz-monumentet. Stærkt dominerende i billedet er dog de 2 gotiske tårne i St. Mary's Basilica.

Rynek Główny – November 2010

Rynek Główny er hovedtorvet i den gamle bydel af Kraków, Polen. Det dateres tilbage til det 13. århundrede og er med sine 3,79 hektar det største middelalderlige torv i Europa.

 

Billedet er taget indefra Sukiennice

Billedet til venstre er fra Rynek Główny i Midten af torvet er domineret af Sukiennice (Tøjhallen).

Billedet til højre er fra pladsen foran Sukiennice

Billederne er fra byens centrum Rynek Główny - November 2010

Fra Planty park - November 2010

Planty Park er en af de største byparker i Kraków og omgiver Stare Miasto (Gamle By), hvor de middelalderlige bymure plejede at stå indtil det tidlige 19. århundrede. Parken har et areal på 21 ha og en længde på 4 km. Den består af en kæde af tredive mindre haver designet i varierede stile og prydet med talrige monumenter og springvand. Der er over tyve statuer af ædle historiske figurer i parken, herunder monumenter til Nicolaus Copernicus, Jan Matejko, Dronning Jadwiga og Kong Wladyslaw II Jagiello.

Parken danner en naturskøn og populær gangsti, som om sommeren er omgærdet af alverdens boder, som samtidig er et køligt og skyggefuldt refugium fra de nærliggende travle gader. De fleste historiske steder i det gamle Kraków ligger inden for Planty-park-bæltet langs Royal Road, der krydser parken fra den middelalderlige forstad Kleparz - gennem Florian Gate - ved den nordlige flanke af de gamle bymure.

Det historiske Wawel Slot på Wawel Hill, der støder op til floden Vistula, danner den sydligste grænse for Planty. Grønbæltet blev etableret i stedet for de middelalderlige mure mellem 1822-1830 som en del af byudviklingsprojekterne for at bevare konceptet af en "haveby".

Planty parkområdet ligger som en grøn oase rundt om den gamle del af byen og beskytter mod den støjende trafik fra omverdenen - november 2010

Ved begyndelsen af ​​det 19. århundrede havde den ekspanderende by begyndt at vokse ud over grænserne for de gamle forsvarsmure. Murene var i forfald på grund af manglende vedligeholdelse efter Polens opdelinger. Som et resultat beordrede kejser Franz I af Østrig-Ungarn nedrivningen af de gamle befæstninger.

Klik på de 3 billeder for at forstørre dem

 

Fra Planty park - November 2010

              


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software