FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Spanien:

Om udlejning af biler

Andalusien

Lars Haagen Petersen

Arco de Felipe V eller Felipe V buen er en del af bymuren i Ronda, Spanien. Den er opkaldt efter kongen af Spanien Filip V (1683 – 1746) - Julen 2022

De fleste fleste forbinder Andalusien udelukkende med Costa del Sol eller Solkysten som den kaldes på dansk, men Andalusien er på ingen måde bare strand og barer - Andalusien er faktisk primært alt muligt andet og langt mere spændende, dragende og eksotisk end folk generelt forestiller sig.

Jeg skal ikke lægge skjul på, at for mig er Costa del Sol  primærkt kun en base for udflugter til alt det interessante og dragende, man finder nord for kysten og oppe i bjergene. Man skal dog om vinteren være opmærksom på, at vejret i f.eks. Granada, Cordoba og Ronda, kan være ganske forskeillgt fra det solrige og lune klima, der findes ved kysten.

Wanted

Costa del Sol i det sydlige Spanien befinder sig i den autonome region Andalusien, som består af kystbyer og samfund langs kystlinjen af Málaga-provinsen og den østlige del af Campo de Gibraltar i Cádiz.

Navnet Costa del Sol blev opfundet i begyndelsen af det 20. århundrede af Rodolfo Lussnigg for at promovere Almería-kysten og indtil slutningen af 1960’erne blev det brugt som reference til hele Middelhavskysten af Øst-Andalusien.

Costa del Sol er et af de vigtigste turistområder i Spanien, med omkring 35% af Andalusiens turisme koncentreret i regionen. Regionen har en befolkning på 1.412.541 indbyggere.

 

Udsigt fra Granada mod Sierra Nevada bjergene - Julen 2016

Andalusien er cirka dobbelt så stor som Danmark og selve kysten er kun en begrænset del af regionen i det sydlige Spanien, der har ca. 8,3 mio. indbyggere.

General Franco og Andalusien

 

Diktatoren general Francisco Franco

Diktatoren general Franco´s (1892 - 1975) holdning til Andalusien var ikke særlig positiv. Han så regionen som et område med lav kultur, lav moral og lav loyalitet over for Spanien. Han mente, at andalusierne var dovne, uvidende og oprørske, og at de havde brug for at blive undertrykt og civiliseret af hans regime. Han favoriserede andre regioner, især hans hjemland Galicien, på bekostning af Andalusien, som han forsømte i forhold til økonomisk udvikling, social velfærd og kulturel anerkendelse.

Franco havde også et anstrengt forhold til den andalusiske identitet og kultur, som han forsøgte at undergrave og erstatte med en ensartet spansk nationalisme. Han forbød brugen af det andalusiske sprog, som han betragtede som et vulgært dialekt af spansk, og han forfulgte de politiske og kulturelle bevægelser, der fremmede andalusisk autonomi eller separatisme. Han var også fjendtlig over for den andalusiske folklore, især flamenco, som han anså for at være et udtryk for dekadens og degeneration. Han forbød offentlige forestillinger af flamenco og censurerede tekster og musik.

Flamenco-poster

Franco var ikke i stand til at udrydde den andalusiske identitet og kultur helt. Mange andalusiere modstod hans undertrykkelse og bevarede deres traditioner i det skjulte eller i eksil. Nogle andalusiere deltog også aktivt i den spanske modstandsbevægelse mod Francos regime, både under borgerkrigen og efterfølgende. Efter Francos død i 1975 fik Andalusien større politisk og kulturel frihed som en autonom region i det demokratiske Spanien.

Franco var dog også opmærksom på den økonomiske og politiske betydning af turismen for hans regime. Han etablerede et nationalt spansk statsturistbureau i 1938, og han organiserede nogle propagandistiske ture til de områder, han havde erobret under borgerkrigen. En af disse ture gik til Andalusien, hvor turisterne kunne se nogle af de historiske og kulturelle seværdigheder i regionen, men også nogle af de ødelæggelser, Franco havde forårsaget. Franco brugte disse ture som en måde at vise sin magt og legitimitet over for omverdenen, men også som en måde at kontrollere den andalusiske befolkning og kultur.

Efter krigen fortsatte Franco med at fremme turismen i Spanien som en kilde til udenlandsk valuta og international anerkendelse. Han investerede i infrastruktur og faciliteter til at tiltrække flere turister, især fra Europa. Han tillod også nogle former for kulturel åbenhed og tolerance over for turisterne, som han ikke tillod over for spanierne selv. Andalusien blev et af de vigtigste turistområder i Spanien, med sine smukke strande, bjerge og byer. Mange andalusiere arbejdede i turistindustrien, og de fik nogle økonomiske fordele af det. Men de fik også nogle sociale og kulturelle ulemper, som tabet af deres traditionelle livsstil, miljøforurening og udnyttelse af deres arbejdskraft.

Skinkeudskæring - Julen 2016

I Andalusien producerer de to typer skinker: jamón serrano og jamón ibérico. Jamón serrano er en fremragende saltet og tørret skinke lavet af hvide svin. Den produceres i bjerglandsbyer på grund af den friske bjergluft, som er ideel til lufttørring . Jamón ibérico, flagskibet og luksusproduktet blandt spanske skinker, produceres i det vestlige Andalusien og Extremadura . At hænge skinkerne i loftet er en traditionel måde at modne dem på. Serrano skinker, der bliver solgt med mærkat om at være af højeste kvalitet, har typisk haft en længere tørretid end syv måneder. Alt efter hvor i Spanien skinken bliver produceret og forarbejdet, på forskellig vis.

The Plaza de España i Sevilla

Sevilla befinder sig ved floden Guadalquivir og er hovedstaden i Andalusien. Den er også den fjerde største by i Spanien. Sevilla har en lang og rig historie, som går tilbage til det 8. århundrede f.Kr., da den blev grundlagt af fønikerne.
Sevilla er især kendt for at være hjemsted for nogle af de mest berømte monumenter og kulturelle begivenheder i Spanien, som f.eks. katedralen, hvor Christopher Columbus ligger begravet; Alcázar, et palads og en fæstning, som blander islamisk og kristen arkitektur; Plaza de España, en imponerende plads med en stor springvand og keramiske bænke; Metropol Parasol, en moderne træstruktur med en udsigtsplatform og et marked; og Feria de Abril, en årlig festival med musik, dans, mad og tyrefægtning.
Sevilla har også et livligt kultur- og natteliv med mange museer, teatre, barer, restauranter og festivaler. Byen er også et vigtigt uddannelsescenter med et af Spaniens ældste universiteter. Sevilla har ca. 700.000 indbyggere.

 

Alhambra i Granda med Sierra Nevada bjergene i baggrunden - Julen 2016

 

Granada ligger ved foden af Sierra Nevada-bjergene og er hovedstaden i provinsen Granada og den næststørste by i Andalusien. Granada har en lang og rig historie, som går tilbage til det 8. århundrede f.Kr., da den blev grundlagt af fønikerne. Siden da har byen været under romersk, visigotisk, arabisk, kristen og spansk indflydelse1.
Granada er især kendt for at være hjemsted for Alhambra, men byen har også andre attraktioner, som f.eks. katedralen, hvor de katolske monarker Ferdinand og Isabella ligger begravet; det historiske kvarter Albaicín, som har bevaret sin mauriske atmosfære; det kongelige kapel, hvor man kan se nogle af de fineste eksempler på spansk renæssancekunst; og Sacromonte, et område med huler, hvor sigøjnere og flamencokunstnere bor.
Granada har også et livligt kultur- og natteliv med mange museer, teatre, barer, restauranter og festivaler. Byen er også et vigtigt uddannelsescenter med et af Spaniens største universiteter.

Alhambra er både et imponerende palads og en fæstning, der ligger i Granada. Det er et af de mest berømte monumenter af islamisk arkitektur og et verdensarvssted. Alhambra betyder “den røde” på arabisk, fordi den er bygget af rød ler.
Alhambra blev bygget i det 13. og 14. århundrede af de muslimske nasridiske konger, som regerede over Granada, det sidste muslimske kongerige i Spanien. Paladset var deres residens og hovedstad, og det afspejler deres magt og rigdom. Paladset har mange smukke sale, gårdhaver, springvand, haver og dekorationer, som viser den islamiske kunst og håndværk.
Alhambra havde også en militær funktion - en fæstning, som beskyttede byen mod angreb. Fæstningen har meget tykke mure, tårne, porte og et citadel kaldet Alcazaba.
I 1492 blev Granada erobret af de kristne konger Ferdinand og Isabella, som gjorde Alhambra til deres kongelige palads. De tilføjede nogle kristne elementer til paladset, som f.eks. et kapel og et kloster. De modtog også Christopher Columbus i Alhambra, hvor han fik tilladelse til at udforske den nye verden.
I det 16. århundrede beordrede kejser Karl V at bygge et nyt renæssancepalads inde i Alhambra, men det blev aldrig færdigt. Det skabte en kontrast mellem de to arkitektoniske stilarter.
I det 18. og 19. århundrede blev Alhambra forsømt og beskadiget af krige og jordskælv, men i det 20. århundrede blev Alhambra restaureret og åbnet for offentligheden som et museum og en turistattraktion.

 

Foran "Plaza de Toros de Ronda" - Tyrefægterarenaen i Ronda - Julen 2016

Ronda er en af de ældste byer i Spanien og har en befolkning på ca. 35.000 indbyggere. Byen ligger på en klippeplateau omgivet af floddale og bjerge, og er kendt for sin dramatiske og smukke beliggenhed og tyrefægtning. Tyrefægtningen i Spanien har rødder i det antikke Rom og tyrefægtningen, som vi kender den i dag, begyndte i Ronda i det 18. århundrede, hvor den første arena blev bygget. Ronda er derfor betragtet som vuggen for moderne tyrefægtning og har en af de ældste og mest prestigefyldte arenaer i landet.


Ronda - Julen 2022

Tyrefægtning i Ronda finder normalt sted i september under Feria de Pedro Romero, en årlig festival, som hylder den berømte tyrefægter Pedro Romero, som blev født i Ronda i 1754. Festivalen inkluderer også den berømte Corrida Goyesca, en tyrefægtning, hvor tyrefægterne og publikum klæder sig ud i kostumer fra det 18. århundrede, inspireret af maleren Francisco de Goya.

Hvis man vil se en tyrefægtning i Ronda, skal man være opmærksom på, at det kan være svært at få billetter, da det er en meget populær og eksklusiv begivenhed. Man kan prøve at købe billetter online på forhånd fra officielle forhandlere som Servitoro eller henvende sig direkte til tyrefægtningsarenaen i Ronda og håbe på at finde nogle ledige pladser. Priserne varierer afhængigt af pladsen og tyrefægterne, men de kan være ret dyre.

 

Den andalusiske regions våbenskjold 

Cordoba var hovedstad i det islamiske Spanien i over 500 år. Byen er berømt for sin moske-katedral, som er et mesterværk af arkitektur og kunst, der blander islamiske, kristne og jødiske elementer. Cordoba har også et charmerende jødisk kvarter, hvor man kan besøge den gamle synagoge og det jødiske museum. Byen har en rig historie og kultur, som også afspejles i dens monumenter, museer, festivaler og gastronomi.

Den romerske bro og Moské-katedralen La Mezquita - Julen 2016

Den romerske bro i Cordoba befinder sig i centrum af Cordoba og den blev bygget i det tidlige 1. århundrede f.Kr. over floden Guadalquivir. Broen er en del af det område, som kaldes Sotos de la Albolafia. Broen er også et verdensarvssted, da den er en del af det historiske centrum af Cordoba, som blev erklæret for et sådant i 19841.

Broen, der blev bygget af romerne i det tidlige 1. århundrede f.Kr. har gennemgået flere rekonstruktioner siden da, især i den arabiske periode i det 8. århundrede, hvor den fik sit nuværende udseende med 16 buer, en mindre end oprindeligt, og en samlet længde på 247 meter. Broens bredde er omkring 9 meter.

Broen var en del af Via Augusta, som forbandt Rom med Cadiz, og var den eneste bro over Guadalquivir i Cordoba indtil det 20. århundrede.

 

En fontæne hvor man vaskede sig inden man trådte ind i Moské-katedralen La Mezquita - Julen 2016

Moske-kathedralen La Mezquita of Córdoba er et af de mest imponerende og betydningsfulde monumenter i den islamiske arkitektur. Det er et symbol på den kulturelle og religiøse blanding, som prægede Córdoba i middelalderen. Bygningen har en lang og fascinerende historie, som kan opsummeres således:

I det 6. århundrede stod der en visigotisk kirke på stedet, som var dedikeret til Sankt Vincent af Zaragoza.
I 711 blev Córdoba erobret af de muslimske maurere, som delte kirken i to dele og brugte den som en moske.
I 785 beordrede Abd al-Rahman I, grundlæggeren af det umayyadiske emirat i Spanien, at kirken skulle rives ned og erstattes af en ny moske.
Moskeen blev udvidet flere gange af de efterfølgende umayyadiske herskere, som tilføjede nye bønnehaller, søjler, buer, kupler og dekorationer.
Det mest berømte element i moskeen er mihraben, en rigt udsmykket niche, som angiver bønneretningen mod Mekka. Den blev bygget af al-Hakam II i 961-976 og er et mesterværk af islamisk kunst.
Et andet bemærkelsesværdigt element er minareten, et tårn, hvorfra man kaldte til bøn. Den blev bygget af Abd al-Rahman III i 951-958 og var inspireret af den store moske i Kairouan i Tunesien.

Moské-katedralen La Mezquita - Julen 2016

Moskeen var det religiøse og politiske centrum for det umayyadiske kalifat i Córdoba, som nåede sit højdepunkt i det 10. århundrede under Abd al-Rahman III og al-Hakam II.
I 1236 blev Córdoba indtaget af de kristne styrker under Ferdinand III af Castilien, som omdannede moskeen til en katedral.
I det 16. århundrede blev der bygget en ny renæssance-katedral i midten af moskeen på ordre af kejser Karl V. Dette skabte en kontrast mellem de to arkitektoniske stilarter og skabte kontrovers blandt både muslimer og kristne.
I det 19. og 20. århundrede blev der foretaget flere restaureringer og undersøgelser af bygningen, som har bidraget til at bevare og fremhæve dens historiske og kunstneriske værdi.
I dag fungerer bygningen stadig som Córdobas katedral, men den er også et vigtigt turistmål og et verdensarvssted.

 

Malaga by night - Forår 2023

Malaga er hovedstaden i provinsen Malaga og den sjette største by i Spanien. Byen har en lang og rig historie, som går tilbage til det 8. århundrede f.Kr., da den blev grundlagt af fønikerne.

Malaga er især kendt for at være fødeby for den berømte maler Pablo Picasso, som har et museum dedikeret til hans værker i byen. Malaga har også et livligt kunst- og kulturliv med mange museer, teatre, festivaler og koncerter. Byen har desuden et behageligt klima året rundt, som gør den til et populært rejsemål for turister, der vil nyde solen, stranden og havet.

Nogle af de mest populære seværdigheder i Malaga er:

Picasso-museet, et museum, som udstiller mere end 200 værker af den verdensberømte kunstner, som blev født i Malaga i 1881.
Alcazaba, en maurisk fæstning fra det 11. århundrede, som ligger på en bakke med udsigt over byen og havnen.
Katedralen, en imponerende bygning fra det 16.-18. århundrede, som blander gotisk, renæssance og barok stil.
Gibralfaro, et slot fra det 14. århundrede, som ligger på toppen af en bakke ved siden af Alcazaba og tilbyder en fantastisk panoramaudsigt over byen.
Atarazanas-markedet, et farverigt og livligt marked, hvor man kan købe friske lokale produkter som frugt, grøntsager, fisk, kød og ost.

 

Jacaranda træer på Plaza de la Merced - Forår 2023

 

Der arbejdes fortsat på websiden

Spanien:


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 
 
 

Mail:

 

 

"TeamViewer" Remote Desktop Software