Andre seværdige steder og udflugtsmål i andre lande:
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
FR |
IT |
MT |
NL |
PL |
PT |
ES |
DE |
Link: Værd at besøge i Berlin
Berlin - Gedenkstätte Plötzensee
Gedenkstätte Plötzensee
Fra 1933 til 1945 blev 2.891 personer henrettet i Plötzensee fængslet i Berlin. I dag kan cellerne og et lille dokumentationszentrum besøges.
Det er dog efterhånden mere end svært at forestille sig, at dette ”Gedänkstätte” tidligere var et af de allermest grusomme steder på jorden, hvor blodet havde flydt, mennesker var blevet henrettet på stribe og deres lidelser optaget til brug for underholdning. Nu om dage er stedet smagfuldt indrettet med et par velplacerede kranse og malet i en venlig moderne lys farve, som gør det venligt og imødekommende - Et udflugtsmål hvor børnefamilier er velkomne og kan føle sig trygge.
Guillotinen kort efter krigen
Jeg kan huske første gang, jeg besøgte stedet. Det var i slutningen af 70´erne og allerede på vej ind i bygningen følte jeg at nakkehårene rejste sig og at uhyggen var til at skære i. Skulle jeg have været i tvivl om, hvad det var for et sted, så forduftede tvivlen med det samme. Den gang var stedet hverken lyst venligt eller imødekommende. Det var råt og brutalt, som det var da ugerningerne blev begået.
Kort fortalt bryder jeg mig ikke om, hvad man har omdannet stedet til. Jeg tænker, det er udmærket, at vi til tider bliver mindet om, hvad der er sket på steder som i Plötzenssee. Og det at vi nærmest kan føle den ondskab, der har udspillet sig der, hjælper os til at forstå, at det aldrig må ske igen. Af samme årsag mener jeg også, at det er en misforståelse, at børn skal kunne komme med alle steder. Det skal de IKKE.
Gedenkstätte Plötzensee
De første 3 år brugte bødlen økse til at hugge hovedet af 45 fanger. Frem til 1939 blev der anvendt guillotine. Herefter blev der anvendt galge, hvor 8 personer kunne hænges samtidigt. I fænglset blev 90 personer, der var en del af attentatet mod Hitler den 20. juli 1944, henrettet. Den sidste så sent som 9. april 1945.
Urnen, der indeholder aske fra alle de tyske kz-lejre
Gedenkstätte Plötzensee har oprettet en online-database med data på alle de 2892 henrettede i
Plötzensee under nazismen
Adresse:
Gedenkstätte Plötzensee
Hüttigpfad
13627 Berlin-Charlottenburg-Wilmersdorf
Åbningstider:
Marts - oktober dagligt: 9.00 - 17.00
November - februar dagligt: 9.00 - 16.00
Offentlige transportmidler:
U-Bahnhof Turmstraße eller S-Bahnhof Beusselstraße
Efterfølgende Bus 123 til "Gedenkstätte Plötzensee" (3 Minuten til fods)
Link:
Gedenkstätte Plötzensee - Nazisternes henrettelsesplads i Berlin
Berlins våbenskjold ca. år 1700
D E F
G H I J K
L M N O P Q R S
S T U V X Y Z
Rekreative områder:
Mad og drikke:
En anbefaling
Postcard Berlin, Sebastianstraße, Berliner Mauer
Genvej til primært postkort af Berlinmuren
Berlin's vartegn er en bjørn
Lidt historie om Berlinmuren 13. august 1961 - 9. november 1989
Historien om Berlinmurens opførelse er lang og tager sin begyndelse i opdelingen af Tyskland efter 2. verdenskrig, hvor de fire sejrherrer og allierede - Sovjetunionen, USA, England og Frankrig opdelte landet imellem sig. Hovedstaden Berlin hvorfra de allierede i fællesskab skulle styre det besejrede Tyskland, blev ligeledes inddelt i fire besættelseszoner, som hver enkelt allieret styrede dog i overensstemmelse med de overordnede aftaler de fire allierede i fællesskab havde indgået med hinanden.
Men ægteskabet var ikke lykkeligt og kort fortalt blev uoverensstemmelserne mellem på den ene side USA, England og Frankrig og på den anden side Sovjetunionen så store, at samarbejde var næsten umuligt. Dette resulterede i at Sovjetunionen oprettede staten DDR, hvor Vestberlin kom til at befinde sig som en øde ø.
I DDR havde man dog det problem, at mange af dets indbyggere hellere ville bo i det noget rigere ”vesten”, hvor amerikanerne i modsætning til russerne ydede økonomisk hjælp til genopbygningen efter Hitlers "totale krig”. I de sovjetisk besatte tyske områder afmonterede russerne i stedet det meste af produktionsudstyret og flyttede det til Sovjetunionen og for at gøre ondt værre, pålagde man så også tyskerne at betale krigsskades-erstatninger.
Da flugten fra DDR tiltog og ofte med flere
tusinde personer om dagen, følte det daværende styre i DDR sig nødsaget
til med Sovjetunionens accept, at indespærre sin befolkning for ellers
ville der i løbet af få år være så få tilbage, at staten reelt ikke
længere ville kunne fungere. Flugten til vesten blandt unge, faglærte og
højtuddannede var så stor, at situationen var uholdbar og noget måtte
gøres.
DDR havde ellers lovet sin befolkning, at efter nogle hårde år med slid
og slæb, ville belønningen komme, men da man ikke mindst via vestlig TV
kunne se, hvordan nationen reelt faldt mere og mere bagud i forhold til
vesten, begyndte mange at tvivle på sandhedsværdien af udsagnet. Af
samme årsag begyndte store dele af befolkningen, at sive til vesten og
dette kunne lettest ske via Berlin, hvor grænserne mellem de forskellige
sektorer stadig var åbne.
Når en DDR-borger havde besluttet sig for at blive ”republikflygtning”
klædte han/ hun sig typisk om, således at de lignede personer fra vesten
for så efterfølgende at tage toget til Berlin, hvis man ikke allerede
boede der. I Berlin skulle man så f.eks. videre med ”U-bahn” til
Vestberlin. Under en sådan flugt, kunne der ikke medtages bagage af
betydning, da man let ville blive genkendt, som det man var – flygtning
- og der efter hevet med på stationen til afhøring og fængsel. Selv om
der var fri passage til Vestberlin var der posteret mange østtyske
grænsevagter som stort set udelukkende havde til opgave at holde øje med
eventuelle flygtninge.
Velkommen til Vestberlin skulle man melde sig i f.eks. flygtningelejren Marienfelde for at ansøge om opholdstilladelse. Her blev man afhørt og senere typisk visiteret til et job efter kvalifikationer og en bolig. Mange tidligere DDR-borgere har været igennem Marienfelde, hvor der nu også er museum. Man anslår, at ca. 1,35 millioner mennesker passerede igennem lejren i Marienfelde frem til murens fald i 1989.
Vestberlin var en torn i øjet på de såkaldte kommunistiske regimer, som ved flere lejligheder forsøgte at få de vest-allierede til at rømme Berlin og dermed lade den blive en del af DDR, men da det ikke lykkedes opførtes i 1961 Berlinmuren eller ”Antifaschistischer Schutzwall”, som den officielt hed i DDR.
Notaufnahmelager Marienfelde (flygtningelejr)
”Schandmauer” – eller skammens mur, som den blev kaldt i den vestlige verden, kom til at omgærde hele Vestberlin.
Skammens dag – 13. august 1961 – var dagen hvor en 41 km lang mur blev påbegyndt og de følgende år videreudviklet lige til murens fald i 1989.
I hele perioden fra 1961 – 1989 anslår man, at der var mere end 5000 flugtforsøg og at lidt mere end 3000 personer blev pågrebet. En del af disse flugtforsøg skete gennem de 57 flugttunneller, der blev gravet under Berlinmuren. I alt formodes det at 190 døde under flugtforsøg.
2. Verdenskrig og Berlinmuren - selv efter demontering - har selvfølgelig sat sit præg på byen Berlin og ingen tvivl om at disse begivenheder har haft en kolossal historisk betydning, men man skal ikke glemme, at Berlin også er en yderst interessant og en moderne storby, hvor livet leves og hvor de kulturelle tilbud er legio.