Musik: Serge Quadrado

Cracow - Kazimierz I

af Lars Haagen Petersen

Kazimierz, det gamle jødiske distrikt Kraków, nyder nu en renæssance som Krakows boheme kvarter. De sidste 15 til 20 år har ændret området fra at være et sted, du forsøgte at undgå, til at være et af de mest charmerende og interessante steder i Krakow..

Kazimierz er ikke kun synagoger og Torah-ruller, det er også beriget med et stort antal restauranter og caféer - maj 2012

Der var to vigtige faktorer, der kom i spil i relation til Kazimierz-genopståen. Den ene var overgangen fra planøkonomi til markedsøkonomi. Den anden var instruktøren Steven Spielbergs valg af Kazimierz, som den primære location for udendørsoptagelserne af "Schindlers liste".

Filmen Schindlers Liste - plakat - 1993

Schindlers liste er en amerikansk film fra 1993, instrueret af Steven Spielberg og baseret på bogen med samme navn, skrevet af Thomas Keneally. Filmen fortæller den delvist sande historie om forretningsmandrn Oskar Schindler, spillet af Liam Neeson, og hvordan han reddede over 1000 jøder fra døden under anden verdenskrig.

Den jødiske gravplads i Kazimierz Maj 2012

Kazimierz blev oprindeligt etableret i 1335 af kong Kazimierz den Store, som en særskilt befæstet by nær byen Krakow. Efter at kong Jan Olbracht havde udvist den jødiske befolkning fra Kraków i det 15. århundrede, blev byen et førende centrum for jødisk kultur. Før nazisterne invaderede Polen i 1939 og erobrede byen Krakow, var den jødiske befolkning i Krakow omkring 68.000, og distriktet Kazimierz var et levende centrum for jødisk liv. Ved afslutningen af 2. verdenskrig flyttede omkring 6.000 jødiske overlevende fra de nazistiske dødslejre ind i Krakow. I 1946 og igen i 1968 var der en bølge af antisemitisme i hele Polen, som fik de fleste af jøderne til at rejse til Israel eller USA. I 1980'erne var de eneste jøder, der var tilbage i Krakow, for det meste ældre, der boede i de forfaldne bygninger i Kazimierz.

Kazimierz Maj 2012

Siden kommunismens fald i Polen i 1989 er Kazimierz blevet genoplivet som et jødisk samfund, og det er blevet en populær turistattraktion. Med sine charmerende gader, uforglemmelige og unike atmosfære , og med sine synagoger, museer samt sine caféer, barer og kunstgallerier er Kazimierz et sted, enhver, der kommer til Kraków, bør besøge.

Kazimierz May 2012

Det jødiske kvarter ligger i den østlige del af Kazimierz og er centreret omkring Szeroka Street, der løber fra nord til syd. Da der parkeres lidst anerkistisk, er det en fordel at besøge Kazimierz til fods.

Good bye Lenin - Det lokale vandrehjem – Maj 2012

Selvom det er ret billigt at bo i Kraków, kan det være relevant at finde et sted, hvor det er endnu billigere. Det lokale vandrehjem - Good Bye Lenin - tilbyder et sted at sove, som selv de fleste studerende har råd til.

Café i Kazimierz – Maj 2012

Kazimirz er på mange måder som så mange andre steder i Europas hovedstæder - Soho i London, Prenzlauer Berg i Berlin, Vesterbro i København og så videre. Men Kazimierz er også et område, hvor stor åndelig samtale let går hånd i hånd med kaffesnak. Her er det ikke usædvanligt, at du med det ene øre kan høre aflæsninger fra Torah-ruller, for med det andet at høre fnis og latter fra den modsatte café. Livet leves.

En lille Café i Kazimierz Maj 2012

Billedet nedenunder er fra Bernatha-broen, hvor det er meget populært for nygifte par at opsætte hængelåse med begge deres navne indgraveret.

Billedet til venstre er fra Kazimierz. Det viser et ungt par, der lige er blevet gift, og nu er det tid til fotografering.

Billedet til højre er blot et lille udvalg af de mange forskellige låse, der er blevet sat op.

Kazimierz - August 2011

 

             


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations:

 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener:

 
 
 
 

Anydesk