Breukelen

 

FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Breukelen

af Lars Haagen Petersen

Floden Vecht ved Breukelen - "Sint-Johannes de Doperkerk" - kirketårnet ses i baggrunden - Sommer 2022

Breukelen er en mindre by i kommunen Stichtse Vecht i den hollandske provins Utrecht . Den hyggelige by befinder sig ved floden Vecht og Amsterdam-Rhinkanal. Den lille by med de små 11.000 indbyggere har lagt navn til det noget mere berømte - Brooklyn - Distriktet i den amerikanske by New York er opkaldt efter Breukelen, som dengang hed Breuckelen.

Både på Vecht - Forår 2022

Det der for mig gør byen og det nærliggende område interessant, er de mange både der passerer under byens bro og sejler langs de mange imponerende rigmandsvillaer, der befinder sig langs Vechts breder.

 Både på Vecht - Forår 2022

Området omkring Breukelen var yderst attraktivt for de rigeste af Amsterdams beboere i 1700-tallet, hvor det specielt om sommeren var eftertragtet, at komme væk fra stanken fra hovedstadens kanaler, hvor fækalier frit flød rundt. Enhver kan forestille sig hvilken stank, der må have været i Amsterdam på en varm sommerdag og hvilken befrielse det må have været, at komme væk fra denne. I omtalte periode byggedes adskillige palæer og slotte i området. Selv om stanken i Amsterdam for længst har lagt sig er, området stadig eftertragtet, hvilket tydeligt ses af de mange store og dyre huse.

Hyggesejlads på Vecht ved Breukelen - Forår 2022

Jeg har hørt den nuværende borgmester udtale, at det der gør byen attraktiv for mange, er den centrale beliggenhed tæt på Amsterdam (ca. 30 km.), Utrecht (ca. 15 km.) og Rotterdam (ca. 70 km.) eller 45 minutter med toget og det lyder jo også ganske komfortabelt. Men hvis man interesserer sig for smukke både og nyder at betragte dem i hyggelige omgivelser, er floden Vecht ved Breukelen så absolut et af de bedste steder at være i nærheden af.

"Sterreschans" er et lille palæ fra 1688 med passende bil ved Vecht nær Breukelen - Forår 2023

 

Cykelrute ikon

Cykelruter

Billederne her er

fra

floden Vecht...

...nær Breukelen...

... hvor mange både kan ses specielt i weekenderne om sommeren.

Både på Vecht ved Breukelen en forårsdag i maj - 2022

 

Scheendijk forrest og Breukelen i baggrunden - Foto Wikipedia

Området Scheendijk har sit specielle udseende på grund af sin historie og geografi. Scheendijk ligger i et område kendt for sine søer og ribbede sandøer, kaldet Loosdrechtse Plassen, som er populære for turisme og vandsport. Øerne opstod på grund af tørveudvinding i 1600-tallet, hvor tørven blev opgravet under vandoverfladen og efterladt til tørre på tilstødende bredder. Efterhånden som tørveudvindingen fortsatte, blev bankerne mindre lige som de blev eroderet af vind og bølger. Scheendijk betyder det delte dige, og det omtales første gang i 1746. Husene på øerne er ofte forbundet med broer. Scheendijk er en del af Stichtse Vecht kommune. Langs søområdet ses en række husbåde og lystbådehavne. Her er også rig mulighed for at leje begge dele.

 


              


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software