FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Spanien:

Om udlejning af biler

Ronda

Lars Haagen Petersen

Poento Nuevo flankeret af Hotel Parador de Ronda bagerst og Hotel Hotel Don Miguel forest - Julen 2022

Ronda er en af de mest interessante byer i Andalusien. Den ligger på et plateau i et bjergområde, omgivet af en dyb kløft skabt af floden Guadalevín. Byen har en lang og dramatisk historie, der er præget af oprørere, banditter, tyrefægtere og kunstnere. Hvis du vil opleve en autentisk og charmerende andalusisk by, er Ronda et godt valg. Ronda er også kendt for sin smukke natur, sin rige gastronomi og sin kulturelle arv.

Hotel Parador de Ronda øverst til venstre og Poento Nuevo i midten  - Julen 2016

Puente Nuevo er den nyeste og største af tre broer, der krydser den 120 meter dybe kløft, som floden Guadalevín har skabt og som deler byen Ronda i to. Broen blev færdigbygget i 1793 og er et imponerende syn. Arkitekten var José Martin de Aldehuela og hovedbyggeren var Juan Antonio Díaz Machuca.

 

Vejskiltet ved broen  - Julen 2022


Broen har et kammer over den centrale bue, som er blevet brugt til forskellige formål, blandt andet som et fængsel. Under den spanske borgerkrig fra 1936 til 1939 blev kammeret angiveligt brugt som et torturkammer for fangede modstandere, hvor nogle blev dræbt ved at blive kastet ud af vinduerne til klipperne nedenfor. Kammeret kan nås gennem en firkantet bygning, som engang var vagthuset. Det indeholder nu en udstilling, der beskriver broens historie og konstruktion. Puente Nuevo er et af de vigtigste vartegn i Ronda og tiltrækker mange turister, der vil nyde udsigten over kløften og byen. Broen forbinder den gamle del af byen - La Ciudad - med den nye del - El Mercadillo.

Den ofte lidt ujævne vej for at se broen nedefra

For at se broen nedefra vil jeg foreslå en lille tur til Pl. Ruedo Alameda, hvorefter man drejer til højre ad C. Prado Nuevo og videre ad Ruta desde las murallas de Ronda. Gåturen derned er på ca. 2 km., hvilket jo ikke lyder af meget, men i stærk varme, kan det være lige i overkanten at gå tilbage igen, så vent evt. til om aftenen og husk altid rigeligt med vand.

Wanted

Vægmaleri af keramiske fliser forestillende byen Ronda

Ronda er en by, der har inspireret mange forfattere og kunstnere, som Ernest Hemingway, Orson Welles, Rainer Maria Rilke og Juan Goytisolo. Ronda har ca. 34.000 indbyggere.

Parken Almeda Del Tajo - julen 2016

Parque Alameda del Tajo er en meget smuk park i Ronda, der blev designet i begyndelsen af det 19. århundrede. Parken ligger ved siden af Plaza de Toros de Ronda og Iglesia de Nuestra Señora de la Merced, har mange interessante planter og træer.

Parken Almeda Del Tajo - De Britanglishman - Flickr, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8369079

Parque Alameda del Tajo- Julen 2022

Fra parken er der også en fantastisk udsigt over kløften og de omkringliggende dale fra de mange balkoner. Her kan man nyde naturen, roen og skønheden af Ronda. Parken har også et populært teater, Vicente Espinel Theater, hvor der ofte er kulturelle arrangementer.

Udsigt fra klippen til Parque Alameda del Tajo - Julen 2022Parque Alameda del Tajo - Julen 2022

Parque Alameda del Tajo er et populært sted blandt både lokale og turister, og er et godt sted at besøge på ethvert tidspunkt af året, men især om efteråret, når parken er fyldt med farver og blade langs dens centrale træbeklædte gangsti.

 

Plaza de Toros - Julen 2022

Ronda er en af de ældste byer i Spanien og har en befolkning på ca. 35.000 indbyggere. Byen ligger på en klippeplateau omgivet af floddale og bjerge, og er kendt for sin dramatiske og smukke beliggenhed og tyrefægtning. Tyrefægtningen i Spanien har rødder i det antikke Rom og tyrefægtningen, som vi kender den i dag, begyndte i Ronda i det 18. århundrede, hvor den første arena blev bygget. Ronda er derfor betragtet som vuggen for moderne tyrefægtning og har en af de ældste og mest prestigefyldte arenaer i landet.

Tyrefægtning i Ronda finder normalt sted i september under Feria de Pedro Romero, en årlig festival, som hylder den berømte tyrefægter Pedro Romero, som blev født i Ronda i 1754. Festivalen inkluderer også den berømte Corrida Goyesca, en tyrefægtning, hvor tyrefægterne og publikum klæder sig ud i kostumer fra det 18. århundrede, inspireret af maleren Francisco de Goya.

Plaza de Toros (Tyrefægterarenaen) - Oktober 2016

Hvis man vil se en tyrefægtning i Ronda, skal man være opmærksom på, at det kan være svært at få billetter, da det er en meget populær og eksklusiv begivenhed. Man kan prøve at købe billetter online på forhånd fra officielle forhandlere som Servitoro eller henvende sig direkte til tyrefægtningsarenaen i Ronda og håbe på at finde nogle ledige pladser. Priserne varierer afhængigt af pladsen og tyrefægterne, men de kan være ret dyre.

Et lidt ældre program for en tyrefægtning i 1980

Da den store amerikanske skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter og producer, Orson Welles, døde den 10. oktober 1985 i Hollywood af et hjerteanfald, blev hans aske begravet i en gammel brønd på ejendommen tilhørende den spanske tyrefægter Antonio Ordóñez i Ronda. Han var en livslang beundrer af Ordóñez og hans familie. Hans store passion for tyrefægtning og hans store kærlighed til Ronda bevirkede, at Orson Welles har fået en sti nær arenaen og kløften opkaldt efter sig.

 

Paseo de Orson Welles - Skiltet nær tyrefægterarenaen

Da Ernest Hemmingway i høj grad havde de samme passioner, fik han ligeledes en sti opkaldt efter sig. Den kan også ses tæt på  tyrefægterarenaen.

 

Paseo de E Hemmingway - Skiltet nær tyrefægterarenaen

 

La Casa del Rey Moro - Julen 2022

La Casa del Rey Moro er et monumentalt kompleks i Ronda med en lang historie. Den begynder i det 14. århundrede og når op til det 20. århundrede. La Casa del Rey Moro består af tre dele: en trappe ned til floden fra muslimsk tid, et hus i neomudéjar-stil og en have designet af Jean Claude Nicolas Forestier, der blev erklæret for kulturarv i 1943. Komplekset ligger på skråningen af kløften i den nordlige del af den gamle muslimske by, lige over for Puente Nuevo.

Den "hemmelige" trappe - La Casa del Rey Moro - Julen 2016

Trappen ned til floden er også et imponerende eksempel på hydraulisk ingeniørkunst, der blev bygget i det 14. århundrede under regeringstiden af Abomelic, søn af sultanen af Fez og medlem af merinid-dynastiet. Minen udnyttede en naturlig sprække i klippen og førte ned til floden Guadalevín gennem en tunnel. Minen var en vigtig kilde til vandforsyning og forsvar for byen, og spillede en nøglerolle i erobringen af det nasridiske kongerige.

Floden forneden af den "hemmelige" trappe - La Casa del Rey Moro - Julen 2016

Trappen, der fører ned til Río Guadalevín, blev bygget for at beskytte vandforsyningen til Rondas befolkning og forsvarere. Trappen blev hugget ind i klippen i El Tajo-kløften og består af 231 trin. For at komme ind i minen, skal man først gå gennem paladsets haver. Vandet blev trukket op af mennesker (slaver), der dannede en kæde for manuelt at sende de fyldte vandbeholdere til toppen. 

 


La Casa del Rey Moro - Trappen ned til floden - Julen 2016
 

Udsigt til de arabiske bade - Baños Árabes - Julen 2016

Baños Árabes er nogle af de bedst bevarede arabiske bade i Spanien. De blev bygget i det 13. eller 14. århundrede under den muslimske dominans og viser den sofistikerede hygiejne og arkitektur fra den tid. De ligger i San Miguel-kvarteret, tre minutters gang fra Puente Viejo.

Baños Árabes - Julen 2016


Baños Árabes er inspireret af det romerske model, men bruger damp i stedet for varmt vand til at rense kroppen. De muslimske indbyggere i Ronda brugte dem ikke kun til at bade sig, men også til at udføre de rituelle renselser, der kræves af deres religion. Bañ os Árabes består af tre rum: det kolde rum, det varme rum og det varme rum, der er forbundet med hvælvede gange.

Baños Árabes har også et imponerende system af hvælvinger med stjernehuller, der lader lyset trænge ind og skaber en magisk atmosfære. Derudover har de en stor ovn, der opvarmede vandet og luften, og en cisterne, der opsamlede regnvand. Bañ os Árabes er et vidnesbyrd om den kulturelle arv og den historiske betydning af Ronda som en af de sidste bastioner af det muslimske Spanien.

Baños Árabes kan besøges fra mandag til søndag fra kl. 10 til 19. Prisen er 3,50 euro for voksne og 1,75 euro for børn og pensionister. Der er også en kort film, der forklarer alt om badene og deres funktion.

Iglesia de Santa María la Mayor - Julen 2016

Iglesia de Santa María la Mayor er en af de mest imponerende kirker i Ronda. Den blev bygget på det sted, hvor den tidligere moske stod. Moskeen var en bygning fra det 13. århundrede, hvoraf der stadig ses levn.

Kirken blev ophøjet til kategori af kollegiatkirke af kong Ferdinand den Katolske, og den tog mere end to århundreder at opføre.Kirken afspejler forskellige arkitektoniske stilarter. Den første del, der svarer til fødderne af templet, er gotisk og består af tre skibe adskilt af spidse buer, der hviler på bundtede søjler. Den anden del, der svarer til hovedet af kirken, er manieristisk og blev bygget efter et jordskælv i 1580. Denne del har en mere monumental karakter og en større højde end den gotiske del.

 

Miniature af Iglesia de Santa María la Mayor - Julen 2022

Kirken har også en smuk facade ved siden af tårnet, hvor der ligger, en storslået murstensbygning med gotisk tracery og pinakler i hjørnerne og en kuppel fra det 16. århundrede. Til denne facade blev i begyndelsen af det 17. århundrededer tilføjet  et tredobbelt galleri.

 Iglesia de Santa María la Mayor - Julen 2022

 

Inde i kirken kan man beundre mange kunstværker, såsom et fresko af Christopher Columbus malet af en af Rondas berømte malere, Jose de Ramos eller statuerne (pasos), der bæres gennem byen under Semana Santa (Påske).

Iglesia de Santa María la Mayor kan besøges fra mandag til søndag fra kl. 10 til 18. Prisen er 4 euro for turister og gratis for indbyggere i Ronda (Oplysninger fra 2022).

Hotel Parador de Ronda eller Hotel Don Miguel - hvad skal man vælge?

Der er mange hoteller i Ronda, men Hotel Parador og Hotel Don Miguel er absolut blandt de bedst placerede i byen.

Hotel Parador er et firestjernet hotel i Ronda, der ligger i det tidligere rådhus ved siden af den ikoniske bro "Puente Nuevo" og har en spektakulær udsigt over Tajo-kløften. Hotellet har 78 værelser, alle med privat balkon, hvoraf mange har udsigt over de omkringliggende bjerge. Hotellet har en pool og ikke mindst en sikker underjordisk parkering til rådighed for et dagligt gebyr.

Hotel Don Miguel er ligeledes et firestjernet hotel, der også ligger lige ved siden af det berømte Puente Nuevo, men befinder sig på den anden side af broen. Hotellet har en café med terrasse, hvor man kan nyde den spektakulære udsigt, samt en restaurant, hvor man kan smage den lokale gastronomi. Nogle af værelserne har balkon eller terrasse med udsigt over byen eller kløften. Don Miguel har ingen pool eller parkeringspladser. Sidstnævnte skal man selv finde ude i byen.

Hvis man spørger mig, vil jeg sige at Hotel Parador er langt mere 4-stjernet end Hotel Don Miguel - Alt er stort set bedre på Parador og man kan jo gå over og besøge den udendørs restaurant, da den er for alle, men..... Parador er altså også markant dyrere og man skal ikke underkende Hotel Don Miguel´s charme.

Catalonia Reina Victoria Wellness & Spa - Jerez 25, Ronda - Sommer 2019

Man kan selvfølgelig også vælge at bo på Catalonia Reina Victoria Wellness & Spa - Det tidligere Hotel Victoria, hvor der i august 1936 i relation til den spanske borgerkrig skete en række henrettelser, da de nationalistiske styrker under general Gonzalo Queipo de Llano erobrede byen fra republikanerne. En gruppe republikanske fanger, herunder nogle kvinder og børn, blev ført til Hotel Victoria, hvor de blev tortureret og henrettet af falangisterne.

El Morabito´s udendørs restaurant - Julen 2019

Et godt bud på en glimrende restaurant med en eminent udsigt er "El Morabito". Udsigten ses ikke meget bedre.

El Morabito Pl. de María Auxiliadora, 4, 29400 Ronda - Julen 2022

 

El Morabito Pl. de María Auxiliadora, 4, 29400 Ronda

 

El Morabito ligger på Plaza de María Auxiliadora 4, tæt på Puente Viejo og Baños Árabes. Restauranten har en terrasse med en fantastisk udsigt over kløften og byen, hvor man kan nyde middelhavskøkkenet, det europæiske køkken og det spanske køkken.

Restauranten tilbyder tapas, salater, kød, fisk og desserter til rimelige priser. N

El Morabito er åben fra mandag til søndag fra kl. 12 til 22 og kan kontaktes på telefonnummeret +34 671 95 22 62 eller via deres webside http://elmorabito.negocio.site/

 

Parkering:

Når man ankommer til de fleste byer, er det efterhånden altid en udfordring at få parkeret sin bil og det er da også tilfældet i Ronda. Der er selvfølgelig parkeringshuse, men vi foretrækker at parkere ca. 1 km. fra "Puente Nuevo" og så i store træk at gå langs kløften og nyde udsigten til bjergene. På den måde kommer man også forbi den smukke park, Alameda del Tajo og tyrefægterarenaen. Parkeringspladsen hedder "Plaza Pruna".

Spanien:


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 
 
 

Mail:

 

 

"TeamViewer" Remote Desktop Software