FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Spanien:

Om udlejning af biler

El Acebuchal

Lars Haagen Petersen

El Acebuchal - Julen 2021

Den lille landsby kan spore sine rødder tilbage til arabisk tid under det mauriske styre fra 711 - 1492. På grund af sin beliggenhed mellem provinserne Málaga og Granada var Acabuchal en vigtig mellemstation på handelsruterne for muldyrdriverne, der handlede med primært friske fisk, frugt og grøntsager.

>

I Acebuchal var livet hårdt. Man levede typisk af gedeopdræt, kalk til marker og huse samt trækul. Selv om de fleste turister vil kende byen som et solrigt lunt sted, så kan der være meget koldt i de 500 meters højde, hvor solen først kommer frem over bjergene meget sent på formiddagen og hvor den går reletivt tidligt ned igen. Snevejr er heller ikke ubekendt for beboerne.  

Wanted

Man bør byde sig selv en hygelig gåtur til El Acebuchal, hvis det er muligt - Julen 2022

Efter den spanske borgerkrig (1936 - 1939), valgte det spanske diktatur med general Franco i spidsen at rydde landsbyen El Acebuchal for dens indbyggere. Borgerkrigen var godt nok slut, men der var stadig mange modstandere af diktaturet i området omkring Frigiliana, der kæmpede for demokrati. En del af dem var flygtet til de omkringliggende Sierra Almijara-bjerge, hvor de havde tilsluttet sig oprørsbevægelsen - den såkaldte "marquis".

Franco-regimet fandt, at landsbyens beboere var for pro-republikanske og mente at de støttede rebellerne i bjergene. Af samme årsag fik beboerne i slutningen af 40érne ordre på, at de ikke måtte bo der om natten, men dog godt passe deres dyr og marker om dagen. Dette dekret gjorde, at det af indlydende årsager blev ufordelagtigt for beboerne at gå frem og tilbage, så de søgte andre steder hen. Herefter forfaldt landsbyen til ukendelighed og de lokale begyndte at kalde den forladte by for "Pueblo el Fantasmas" (spøgelsernes landsby). Det var først efter diktatorens død og diktaturets ophør, at man rigtigt kunne gå i gang med at genopbygge landsbyen.

1 1998 påbegyndte man at genopbygge byen efter gamle fotografier og nogle af de gamle beboeres hukommelse. Det var et kæmpe arbejde - Ikke alene skulle husene genopføres, men der skulle bl.a. også kloarkeres, indlægges vand og elektricitet uden at staten eller kommunen i øvrigt ønskede at støtte projektet.

Den tidligere omtalte Antonio og hans kone Virtudes opkøbte flere af husene inklusive den lille faldefærdige taverna, der stort set skulle opbygges helt fra bunden.

Bar El Acebuchal - Julen 2017

Der findes forskellige oplysninger om restauranten på Internettet og nogle af disse fortæller misvisende, at hvis man besøger den, skal man huske, at man kun kan betale med kontanter, for de har ingen Internetforbindelse og betalingsterminaler. Det er ikke længere sandt, de er hvad kreditkortbetalinger angår kommet helt på omgangshøjde med resten af den vestlige verden. Men noget man tilgengæld skal huske er, at det for det meste er relevant at bestille bord. Landsbyen er ikke længere så ukendt som den var for få år siden og det er restauranten med de efterspurgte egnsretter heller ikke.

 

Der serveres en hel del forskellige lokale retter i den hyggelige restaurant - Julen 2022

 

Antonio García Sánchez, søn af Antonio “El Zumbo", siddende i sin lille souvenirbutik - Julen 2021

Antonio García Sánchez, som ses herover på billedet, var en af efterkommerne af de tidligere afdøde beboerne og han havde en drøm tilfælles med sin kone om at genopbygge Acebuchal. Sammen med andre, der også havde familiemæssige relationer til landsbyen gik man igang.

Året var 1998, hvor man påbegyndte arbejdet og i 2005 havde García Sánchez-familien en lille restaurant klar til at betjene de besøgende, der havde hørt om den interessante landsby. 2005 var også året, hvor man fandt, at nu var man kommet så langt med genopbygningsarbejdet, at det var tid til at fejre det med en genindvielse af byen.

Nu om dage ser man typisk "Antonio" gå rundt og hjælpe lidt til hist og her og så ikke mindst være i gang med at shanghaje kunder til hans lille butik, der sælger alt lige fra traditionelle sourvenirs til hjemmelavede marmelader, gedeoste, pølser og likører. Alderen har ikke gjort ham mindre driftig.

Julen 2017

Selv om Antonio og Virtudes havde fået de relevante tilladelser fra nabobyen Competa, måtte de f. eks. selv stå for både betalingen og det fysiske arbejde med at få indlagt vand og trukket EL-kabler. Senere kom andre til og i dag er alle de ca. 35 huse istandsat inkl. restauranten og kapellet og det er nu også muligt at leje nogle af husene til ferieformål.

Ud over de mange familiefotografier, der hænger overalt i den lille restaurant, ses malerier af Antonio og konen Virtudes

I restauranten serveres der typisk lokale retter og ikke mindst vildt, som vildsvin agerhøne og dåvildt, men også kylling, kanin og hare med tilhørende friske grøntsager. Vegetariske retter og hjemmelavede desserter er også blandt mulighederne lige som deres efterhånden berømte hjemmebagte brød.

Jeg har så erfaret, at der i 2023 udbrød brand i køkkenet pga. en defekt i de elektriske installationer. Af samme årsag har de indrettet selve bygningen med køkkenet anderledes, så man nu ikke længere kan spise der. Der giver dermed personalet mere plads. Der er dog stadig masser af borde til gæsterne andre steder.

Nu om dage er ruten til landsbyen nem at finde - Julen 201

Acebuchal ligger halvvejs nede i en slugt ca. 7 km. fra Frigiliana og beskyttet af de omkringliggende bjerge, som er en del af naturparken Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama. Byens navn skulle efter sigende betyde "den vilde olivenlund".

Den første bygning man møder på vejen fra Frigiliana og kort før El Acebuchal - Julen 2017

Kort før man ankommer til den lille landsby, El Acebuchal, på vejen fra Frigiliana, støder man på ovenstående faldefærdige bygning, der endnu ikke er blevet genopbygget. På bygningen er placeret et skilt, der hævder at berette om Acebuchals historie. Jeg har forsøgt at oversætte den spanske tekst og er nået frem til nedenstående, som er lidt frit oversat.

 

Historien om mit Acebuchal

Det var på dette sted en gang i
30'erne, hvor der boede en familie med 5 børn. En dag blev moderen syg og døde og året efter døde også faderen. Børnene var dermed forældreløse. Da ingen kunne tage alle børnene, blev de skilt ad og hver af dem måtte flytte ind  hos et andet familiemedlem. Men der var en ung kvinde, som var lidt ældre, og hun blev alene tilbage i den vilde olivenlund (El Acebuchal) uden sine forældre - ikke mindst uden sin mor, som hun forgudede og uden sine søskende og uden noget at spise.

En dag tog hun afsted for at lede efter noget mad og kærlighed hos en slægtning til hende, der boede i byen. Men hun fandt ikke den kærlighed, hun søgte, fordi denne slægtning ikke ønskede at vide noget af hende, og da hun ikke havde nogen steder at tage hen, boede hun på gaden. For hver dag blev hun mere alene og om natten bad hun til sin mor. Uden mad og uden kærlighed var denne unge kvinde en dag så syg af smerte og nød, at hun måtte erkende, hun var ved at dø. Af samme årsag vendte hun tilbage til sit Acebuchal, fordi hun ville dø hjemme, hvor både forældre og søskende havde været glad for hende.

Hun ankom om natten, så ingen ville opdage hende. Da hun åbnede døren til sit hus sagde hun: ”Mor, far, jeg er her, jeg kommer, fordi jeg vil være sammen med jer, og jeg vil aldrig være alene igen”. Et par dage senere fandt nogle slægtninge hende og tog hende med til Frigiliana, hvor de begravede hende i jorden. Efter fem år kom de igen for at fjerne hendes jordiske rester, da stedet skulle benyttes til at begrave en anden person, der var død i byen. Til graverens store overraskelse var den unge kvinde i kisten lige som den dag, hvor han begravede hende. Dødsskræmt korsede han sig og troede, det var et mirakel. Sammen med en anden mand, der plejede at hjælpe ham med arbejdet, besluttede de, at liget af den unge kvinde skulle placeres på det marmorbord, der var på kirkegården til brug for obduktioner. De to mænd gik derefter skræmte til døde i gang med at lede efter præsten Blanca, som opholdte sig på den anden side af byen. Efter at have lyttet til de to bange mænd, besluttede præsten at følge dem til eremitagen i San Sebastian. Da præsten troede det var sandt, hvad de to mænd havde fortalt ham, sagde han, at ingen andre måtte vide, hvad de havde set der, og slet ikke familien. Derefter lagde de atter den unge kvinde i en trækasse og lukkede den, som om det var en pakke, og præsten kontaktede biskoppen af ​​Malaga, som gav ham instrukser om straks at overføre liget til Vélez Malaga, til Karmeliterklosteret.

Det siges, at den eneste mand med et muldyr, der var ledig den dag i Frigiliana, ved et tilfælde var Manuel, der var den unge kvindes første fætter. Manuel fik at vide, at kassen indeholdt ting fra kirken, som han skulle aflevere i Karmeliterklosteret inden næste morgen. Da han på sin vej krydsede en mark, hørte han pludselig en stemme, der kaldte hans navn. Han stoppede et øjeblik for at lytte til kvindestemmen, der sagde: Skynd dig Manuel, vi bliver våde. Den stakkels bange mand kiggede fra side og til side, men der var ingen. Der var kun ham og muldyret med pakkerne. Han kiggede op på himlen, der var fyldt med stjerner, men det var alt foruden ham selv og muldyret med pakkerne. Da han så atter kiggede op på himlen med alle stjernerne og uden at se en eneste sky, troede han, at det bare havde været hans fantasi, og fortsatte på sin vej.

Men det siges, at da det var ved at blive dag, og der var knap var et par kilometer til Velez Malaga, blev det pludselig overskyet, og en storm af regn og hagl begyndte at falde, som Manuel sjældent havde set i hele sit liv. Han skyndte sig, så hurtigt han kunne, til klosteret, hvor de ventede på ham, og bad dem venligst lade ham se, hvad kassen indeholdt. Nonnerne modsatte sig ikke, og han så da liget af sin kusine, som så ud som den dag, de havde begravet hende fem år tidligere. Det var et sådant chok for ham, at han faldt til jorden - Ham, der ellers havde ry for at være modig og ikke havde mange religiøse overbevisninger, ændrede nu fuldstændig sin tro.

Det siges, at den unge kvinde tilbragte lang tid i klosteret, og at de senere kårede hende til helgen."

Den spanske tekst om Acebuchals historie - Julen 2022

Restaurantens berømte brød- Julen 2019

Kort før restauranten ses ovenstående skilt - julen 2019

 

https://www.elacebuchal.com/restaurante/

 

Som tidligere omtalt, bør besøget til El Acebucha aflægges til fods, dels fordi det er en dejlig tur og dels fordi der er begrænset med parkeringsmuligheder ved ankomst. Det giver så også dem, der har behovet for at komme i bil mulighed for at parkere der.

 

Vi plejer at parkere bilen kort efter, vi har drjet til højre efter ovenstående lidt kaotiske" arrangement" og så gå de sidste par kilometer fra nedenstående hus.

Et par parkeringsmuligheder

 

Spanien:

Spanien:


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 
 
 

Mail:

 

 

"TeamViewer" Remote Desktop Software