Musik: Serge Quadrado - Russian Folk

Cracow - Poland's cultural capital II

 

Det er overraskende, hvor ofte fattige polske katolikker ofrer deres sparepenge på store dyre grave for deres afdøde kære.....

Salwatorski cementary

....men katolske gravpladser er ofte mere interessante end for eksempel protestantiske...

Salwatorski cementary

Salwatorski gravplads

Salwatorski cementary

Salwatorskig gravplads - November 2010

 

Katyn massacre memorial

Katyn-mindesmærke  - November 2010

Katyn-massakren var en massehenrettelse af polske officerer og andre borgere, der blev beordret af de sovjetiske myndigheder i 1940 i en skov nær Katyn, vest for Smolensk i Rusland i april 1940. Massakren var et omhyggeligt planlagt forsøg på at afvikle det polske samfunds elite for bedre at kunne styre genoprettelsen af ​​en uafhængig polsk stat efter Sovjetunionen og Tyskland havde besat Polen i 1939.I 1943 fandt tyskerne massegravene nær Katyn. Der var ca. 4000 officerer. Åbenbaringen førte til en kløft mellem Sovjetunionen og den polske eksilregering i London og understregede forholdet mellem Sovjetunionen og Polen efter krigen, da det var tabu at nævne massakren i de to lande.
Da Sovjetunionen i 1943 nægtede Det Internationale Røde Kors at gennemføre en undersøgelse for at afklare ansvaret for forbrydelsen, gjorde tyskerne det selv. Den danske retsmediciner Helge Tramsen var en af ​​de 12 ikke-tyske læger, som tyskerne i april 1943 sendte ud for at undersøge ligene. De stadfæstede dødstidspunktet til foråret 1940, da Katyn-området blev besat af sovjetiske tropper. Ved Nürnberg-domstolene nægtede de vestlige allierede dommere at acceptere det sovjetiske krav om, at Tyskland blev dømt for forbrydelsen. Helt frem til 1990 hævdede den sovjetiske regering, at det var tyskerne, der havde gennemført massemordet, men derefter blev det officielt anerkendt, at Joseph Stalin bar ansvaret. I 1992 gav den russiske præsident Boris Yeltsin, hans polske modstykke Lech Walesa en kopi af et klassificeret dokument, hvor massakren er nævnt. Den var dateret 5. marts 1940 og underskrevet af L. Berija. Dokumentet blev underskrevet af Stalin, Vyacheslav Molotov, Kliment Voroshilov og Anastas Mikoyan og godkendt af Mikahil Kalinin og Lazar Kaganovitj.

I 1989-1990 blev flere lignende grave afdækket andre steder i Rusland. De fleste af de andre polske officerer blev myrdet i landsbyen nær byen Tver Mednoje (6100) og i Piatikhatki i byens udkant af Kharkov (4000). De resterende er spredt i små grupper over hele Rusland. I alt er 25.700 polakker henrettet, men ifølge sovjetiske data var det endelige antal 21.857.

 

 The movie - Katyn

Andrzej Wajdas film om Katynmassakren

Et af ofrene var den polske filmregissør Andrzej Wajdas far Jakub Wajda, der blev henrettet i NKVD-fængslet i Kharkov i foråret 1940. Hans fars død førte til den af Wajda Oscar-nominerede film fra 2007 om massakrene med titlen Katyn.

Solidarinosc - Krakow

Den polske fagforening Solidarinosc

Den polske fagforening Solidarinosc, der blev grundlagt i 80'erne og oprindeligt ledet af Lech Walesa, indtil han blev valgt som præsident, spiller stadig en rolle i Polen, skønt situationen nu er en helt anden.

Klik på billederne for at forstørre dem.

Krakow Krakow Krakow Krakow Krakow
Krakow Krakow Krakow Krakow Krakow
Krakow Krakow Krakow Krakow Krakow

Billede fra Cracow - November 2010

 

               


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations:

 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   
   

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener:

 
 
 
 

Anydesk