Brevkort til Bodil Koch m.m.

Postkort til Bodil Koch 1944

(Perioden 24-04-1944 - 21-11-1944)

I ovenstående periode sender formodet nazist, skrædder og tysklandsarbejder (Bavaria Filmkunst, München) Johannes K. Kock (f. 11.10.1899 og d. 1.5.1962 ) med sikkerhed 7 postkort til sin kone, Bodil Laura Koch (født Lammers i 1906) og deres 6 børn Inger-Marie Sophie (f. 1934), Elly Ingrid (f. 1935), Jytte Gyrithe (f. 1937), Lis Birgit (f. 1939), Harald og Kristian (tvillinger f. 1941), Vibeke (f. 1946 og d. 1946) J. Kock(h) ikke far, men skal alligevel betale - Boede da i Nørrevoldgade 108, Kbh.

Ægteparret Johannes og Bodil bliver gift 4. januar 1933 i Kbh.

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, Geiselgasteig, München – Bayern

Til: Fru Bodil Koch – Under Elmene 2 st. th. – København S – Danmark – Dænemark – Heil Hitler

Tekst: Alle Judaser der bag ryggen sniger sig ind ? til. Nej, moral er stå frem med åben pande og møde modparten i lige duel. Det er moral.

 

Din moral opdager du nok er gal – dertil kræves en pande sval.

Bagside tekst:

20-4-44
Det skal kun more mig af mit ganske hjerte at det hovedløse som i dag kalder sig myndigheder lover skilsmisse og andet ondt mod mig anderledes tænkende som en form sabotage, mig er det pilravende ruskende ligegyldigt. Om kort tid vil alle disse hovedløse myndigheder opdage at deres magt var kun noget der kunne lanceres en vis tid. Men vær vis på at den dag er meget nær hvor gengældelserne sætter alt ind fejer alt det rådne overbord og sætter retten hvor det er sund moral at finde tilbunds i sagernes kerne. Og da kan du være evig forvisset om at nemesis vil ramme.

 

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, Geiselgasteig, München – Bayern

Til: Inger-Mariel Koch – Under Elmene 2 st. th. – København S – Danmark

 

Tekst: Kære lille Inger og alle fars egne elskede børn. Hvis du vidste hvor jeg er glad ved min store pige skriver så meget og pænt til sin egen far og hvor er du en...

 

Bagside tekst:

...god pige Inger blot er jeg bange for at duarver fars grænseløse samvittighedsfuldhed og moralske ansvarsbevisthed. Kan du ikke lære noget af Elly hun tager livet noget lettere og bedre kan have kammerater fordi hun ikke tænker så meget som du og far. Jeg forstår fars egen store pige. Du vil gerne have alting skal være rigtigt og det er far glad ved for uden den slags mennesker som far og dig ville denne verden gå til grunde inden længe. Og du har jo fra du var ganske lille vist at du var en meget klog pige, men hvis du vil være endnu klogere så gør hvad du kan for at more dig noget mere og ikke tænke for meget over hvad andre gør forkert så vil du ikke komme ud for så meget ondt som far har lidt og stadig lider herfor.
Hils alle de andre Far

 

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, Geiselgasteig, München – Tyskland

Til: Fru Bodil Koch – Under Elmene 2  – København S – Danmark

Tekst:

 

Bagside tekst:

End ikke får jeg oplysning om Lis har modtaget sit fødselsdagskort. Sådan kan kun en født forbryder bære sig ad.

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, Geiselgasteig, München – Tyskland

Til: Fru Bodil Koch – Under Elmene 2 th – København S – Danmark

Tekst: 26-08-44

                             Jeg takker også for skjorterne til mig, men det er det sædvanlige meningsløse, at du ikke kunde give mig et stykke…

 

Bagside tekst:

...barbersæbe eller et par cerutter eller en anden ting, men jeg kan oplyse dig om at Blomsgaard er en gentleman der intet siger om hvad du havde oset op om, og når jeg ved det, så er det alene nok at forsikre dig at jeg allerede vidste og ved dine gerninger i det øjeblik du udfører disse sindsyge gerninger og også ved dine hensigter. Og lod dig så få lov at få en latterkrampe må jeg også; dog trods alt ved at i som tror at jeg og alle der føler os som sande danske og europæerer. Rolig og i tryg forvisning ved at den kamp og sejr tilhører os prøv at se.
Hils børnene og undlad ikke at de skriver til mig Far far for dem

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, München – Tyskland

Til: Fru Bodil Koch – Under Elmene 2 th – København S – Danmark

Tekst: ...skulle du også prøve at lære levevisen at kende så holdt du nok op at snakke om stege til 35 kr. for den tanke holdt op af sig selv og du fik lært at spare og endog være tilfreds.

 

Bagside tekst: 24-10-1944
Hvor ville jeg dog ønske at du blot kunne prøve 1½ måned i sådan en lejr som her og ikke nu som mig 1½ år så ville du se det rent ud sindsyge i at bære en så naragtig nag som du må. Sandheden siges for var du her hvor raske folk spytter deres mening ud rent fra leveren så vilde du efter 1½ måned være fornærmet resten af dit liv. Men her er der da frisk luft igen 1½ time efer og ingen går og bærer nag og så.... fortsætter på forsiden (se herover)
 

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, München – Tyskland

Til: Harald og Kristian Koch – Under Elmene 2 th – København S – Danmark

Tekst: 13b – 4-11

                             Kære lille Harald og Kristian. Hvis det ikke skulle være muligt at far ved en ny retssag, ? vil gå ubønhørligt lige til højesteret for ? pligten at kæmpe for retfærdighed skal sejre da vil jeg bede jer at forstå at i er fars...

 

Bagside tekst:

...drenge som nok skal blive belært om at de også kan se og gennemskue mors slette sind og I må i hvert fald allerede være så kloge nu at I er næsten på højde med jeres mors forstand. Derfor beder jeg jer være tro mod det navn i skal føre frem til rige slægtsled at I værner om at mor ikke som et degenereret åndsforladt individ får lov at ødelægge en naturlig og medfødt sans som, i som sønner af Koch familien er forpligtede til at holde i ære og kan I lære jeres mor at den der tror at kunne træde denne families stærke vilje i snavset vil lære at det hun påtænker at udrydde for at behage et sindsygt stædig doven og karakterløs vilje. Denne vilje som kun kender egoismens fæle stand i en sådan uhygge at hun bruger at slå om sig med meningsløse udsagn om at have moral som hun i sin uvidenhed aldrig vil opnå at få allerringeste forstand på hvad betydning dette ord har, men vis i jeres mor at Koch-slægten ved det fuldt ud.

 

Fra: Johs K Koch – Bavaria Filmkunst, Geiselgasteig München – Tyskland

Til: Fru Bodil Koch – Under Elmene 2 th – København S – Danmark

Tekst: 21-11

                             Jeg oplyser bare lige klart, fast og tydeligt at, hvis du prøver på at lave noget forstille dig noget i dit syge sind og....

 

Bagside tekst:

 

...og prøver på at finde på historier for at gøre som en druknende, der trækker sin redningsmand med ned, så er alle umulige forbehold du overfor taget så det er dig og ikke mig der kommer galt afsted vær vis på det. For når man udelukkende tilbyder at holde jul hos jer i julen af hensyn til børnene, og stadig holder på at vil du ikke leve sammen med mig, så engang dog kunne lære at det er din dårlige samvittighed der spiller dine sanser disse frygtelige bluff for hvordan kan du få en mand du nok skælder ud og ærligt siger sin mening. Og trods alt du ved jo selv hvor løgnagtigt forbryderisk du har opført dig i hele dit ægteskab. Kan lave en far om til en slubbert du giver alt trods alt det må man være befængt af djævelen selv for at tro.

Nedenstående kort er fra Det kongelige bibliotek - Statens Udvandringskontor 1940-45.

 

Kortet viser at pågældende rejste til München  8. juli 1943 for at påbegynde sit arbejde i Tyskland

Kommentarer og hjælp

 

Linda Bernard Langemark:
Jeg har forsøgt at identificere familien ved hjælp af lidt slægtsforskningserfaring og jeg har ad den vej fundet et bud på, hvem familien kan være.
På kortet står der "lille" Harald, så jeg gik ud fra, at han er et barn.
Det har ført mig til en dåbsindførelse i Vor Frelser Kirke fra 1941, hvor der døbes en "Harald Christiansen Koch". Forældrene er Johannes Christiansen Koch og hustru Bodil, født Lammers.
Jeg er ikke sikker på, hvor navnet "Bodil" kom ind i billedet i forbindelse med kortet her, men her er i hvert tilfælde en Bodil og en Johannes Koch. Mellemnavnet staves i kirkebogen med Ch, men det skal man næppe tage så tungt - det er helt almindeligt at kirkebøger har ch, mens personen selv staver sig med K.
Der er altså tale om en far, der nemt kan underskrive sig Johannes K. Koch.
Familien bor i 1941 på Wildersgade på Amager, men de kan jo sagtens være flyttet.
I Folketællingen for 1940 bor der på adressen Under Elmene 2, st.tv. en Erik Otto Chriantensen - det kunne jo godt være familie ... 🙂
(Det sidste er efter hukommelsen, for jeg lukkede vinduet ned, da der ikke var tale om en Koch, og først derefter fandt jeg indførelsen i kirkebogen ... men er 99 % sikker. Er lidt fortravlet, på vej på arbejde 🙂 )
https://www.danishfamilysearch.dk/.../churc.../opslag5804634

Linda Bernard Langemark:
Nu har eg fået læst teksten på alle kortene - og hold da op en familietragedie, der oprulles her. Johannes er jo helt tydeligt rasende, men han forekommer også som en presset mand. Bodil vil have skilsmisse, og måske fornemmer han, at der allerede er en ny mand inde i billedet ... (den mystiske Hansen?)
Her får du lige et overblik over, hvad jeg har kunnet finde om familien i de søgbare databaser. Der er mange info, der mangler, men hvis man vil hitte dem frem, så er det noget med systematisk at gennemse relevante kirkebøger ... og det tager tid. Jeg har fx hverken fundet Johannes eller Bodil død, og det er jo irriterende. Men Johannes er i hvert tilfælde i Kbh i 1946 - se neden for.
(Der er tilføjet en ekstra datter, jeg ikke før har omtalt)
Altså:
1933: Vielse Bodil - Johannes, 4. jan., Kbh, borgerligt.
1934: Inger-Marie Sofie, 8. apr., Søborg.
1937: Jytte Gyrithe, 20. sept., Blågårdsgade 30, 2.tv.
1939: Lis Birgit, 19. juni, Wildersgade 60.
1941 Harald, 24. juni, Wildersgade 60
1941 Kristian 24. juni, Wildersgade 60.
Ved Folketællingen 1940 bor familien i Wilderrsgade 60, Johannes, Bodil og de fire ældste børn. Det vil sige, at hvis der har været andre børnefødsler i ægteskabet, så er børnene enten døde eller kommet i pleje.
Men i 1946 kommer endnu et barn til:
1946: Vibeke Lammers (koch), 17. marts, født på Fødselsstiftelsen.
Der er noget, der tyder på, at forældrene ikke bor sammen, og måske er Johannes ikke engang sikker på at være far. Men det angives, at han er pligtig at betale bidrag (sikkert fordi datteren er født indenfor ægteskabet).
Det afsluttende h i Koch er fvsa Johannes manuelt rettet til k. Jeg tror, at han har skiftet navn til "Johanne Kock" - men det er usikkert. Jeg linker, så kan du selv se på det. Der er også noget, jeg ikke kan tyde. Hele indførelsen af Johannes som far er fx - ser det ud til - streget ud. Men hans adresse er der, Nørre Voldgade 108, 1, sal, så kan må jo være kommet hjem fra Tyskland.
Meget chokerende får vi også i denne KB oplysningen om, at det skulle være Bodils 11. graviditet??? I givet fald må hun have fået børn før ægteskabet med Johannes, og hvad der er blevet af dem, det ved jeg ikke ... Jeg har ikke kunne finde noget som helst.
Men tallet 11 er angivet med romertal, og jeg har fået den tanke, at der kan være tale om en skrivefejl, hvor XI retteligt skulle være VI. Så passer pengene nemlig.
I henholdsvis 1949 og 1950 har jeg fundet de to ældste pigers konfirmation i Vedbæk. De bor på børnehjemmet "Nærumgård".
Jeg har ikke fundet andre børn konfirmeret her, men der er nok en ret stor sandsynlighed for, at alle - eller flere - af børnene på denne tid har opholdt sig her.
Efter Bodils vielse til Søren Vilfred Andreasen d. 20. februar 1953 (Kbh, borgerligt) har jeg ikke kunne finde mere på familien. Bortset fra, at et medlemsblad for noget søfart i 2021 nævner enten Harald eller Kristian (jeg glemte at gemme vinduet) som afgået ved døden.
Men flere af famliemedlemmerne kan jo være i live, så måske du kan søge yderligere oplysning ad den vej?
En anden mulighed kunne være historikeren Karl Christian Lammers, der har beskæftiget sig med nazismen. Han er dog selv født i Polen, så der er ikke tale om nær familie, men Bodils familien kunne jo godt være slægtninge.
Ellers har rigsarkivet sikkert masser af guf i deres gemmer ... 🙂


Linda Bernard Langemark:
Lars Haagen Petersen Nå, nu fandt jeg alligevel Elly Ingrid. Hun er døbt "Lammers Koch" (evt. Kock) i Timotheus Kirken i Valby, født 15. juli 1935, døbt 15. september samme år. Familien bor da på Beatevej 9 i Valby.
https://www.sa.dk/ao-soegesider/da/billedviser...

 

Linda Bernard Langemark:
Lars Haagen Petersen ... og Hov! Jeg ser nu at Kristian og Harald simpelthen er tvillinger. Kristians dåbsindførelse findes just under Haralds. Harald er døbt "Harald Christiansen Koch", mens Kristian har fået navnet "Kristian Lammers Koch".
Hermed har du fødselsdata på Inger-Marie (f. 1934), Elly Ingrid (f. 1935) og Harald og Kristian fra 1941 🙂

 

Linda Bernard Langemark:
Tusind tak ☺️! Det er sjovt at eftersøge bestemte personer og deres historie. Jeg fik lige den indskydelse af søge i Bovrupkartotektet - ikke på navne, det er afprøvet, men på adresser.
Jeg ved ikke, om det er betydningsfuldt, men faktisk er der registrerede nazi-medlemmer både på adressen Wildersgade 60, og Under Elmene 2. På Wildersgade er det bud Edvin John Andersen på 3. sal., indmeldt i 1940, hvor Johannes og Bodil er registreret på 2. sal. På adressen Under Elmene 2 er det guldsmed Sigurd Enna og hustru Else. Ingen etage er registreret. De har også begge meldt sig ind i 1940.
Jeg ved ikke, om det kan have betydning, men Johannes er jo registreret som skræddermester. Jeg husker fra en podcast om mordet på Peter Bangsvej, at ét af de spor, der blev undersøgt, drejede sig om en fjendtlig rivalisering mellem de "danske" (ikke-jødiske) og de jødiske skræddere i København. Der var angiveligt meget ondt blod i den strid. De "danske" skræddere mente at jøderne underbød og profiterede at en slags karteldannelse. Så vidt eg husker skulle dette have været særligt udtalt i Frederiksberg-området, hvor Vilh. Jacobsen og frue boede.
Vores Johannes er i en folketælling registreret som ansat hos en anden Jacobsen, nemlig Carl Jacobsens skrædderforretning på Falkoner Allé. - altså netop i nabolaget.
Man k u n n e jo få de tanke, at Johannes er blevet fyret fra jobbet p.gr.a. hårde tider, og at han har anset den jødiske konkurrence som årsagen til sin ulykke. Det kunne så have givet anledning til de nazistiske tilbøjeligheder ...(som muligvis også er understøttet af hans slægt, der stammer fra Sønderjylland, og mindst én er tysk gift) 🙂

 

Svend-Erik Lindberg:
Linda Bernard Langemark I Danske Slægtsforskeres register over døde i Danmark ses en Joh Kock født 11.10.1889 og død 1.5.1962 i København. Det kunne være den omtalte Johannes Kock (Koch).

 

 

Primær side:

 

 

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 

              


Rejsemål/

destinations:

 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software