Babelsberg Park

 

FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Babelsberg Park og Glienicker Brücke

Flatowturm im Park Babelsberg

Park Babelsberg er en 114 hektar stor park i den nordøstlige del af byen Potsdam. Den er anlagt i 1833 og den grænser op til søen Tiefen See ved floden Havel. Vandtårnet i Park Babelsberg er bygget i gotisk stil og bl.a. opført til brug for kunstvanding af parken. Fra tårnet er der en fantastisk udsigt over Havelsøerne. Parken er også et yndet udflugtsmål for unge som gamle og om sommeren  bades der lystigt i søen, der grænser op til den smukke park.

Schloss Babelsberg

I over 50 år var Schloss Babelsberg sommerresidens for prins William, senere den tyske kejser William I og konge af Preussen og hans kone, Augusta af huset Sachsen-Weimar-Eisenach, den tyske kejserinde og dronningen af Preussen.
Siden 1990 har Babelsberg-paladset været en del af UNESCOs verdensarv "Paladser og parker i Potsdam og Berlin". Slottet administreres af Stiftung Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg.
Siden 2013 har paladset været under en intens renovering.

Dampturbinebygningen i Babelsberg Park

Dampturbinebygningen er opført i årene 1843–1845 og var dengang en teknologisk landvinding. Dampturbinen blev benyttet til at kunstvande parken og til et springvand, der skød en 40 meter høj vandstråle op af Havel, som en gejser.

Wanted

"Geyseren" i Babelsberg Park - Forår 2010

I DDR-tiden, hvor de to tysklande var opdelt stod maskinhuset i grænselandet og forfaldt mere og mere. De senere år er man dog heldigvis gået i gang med at bremse forfaldet og sikre det for fremtiden.

Wartmann's café - Waldmüllerstraße 8 - in Klein Glienicke ved Teltowkanal - Sommer 2019

Klein Glienicke ligger ved foden af ​​Wannseer Böttcherberg mellem Griebnitzsee og Glienickersee, sydøst for Glienicker Brücke. Dette er den eneste del af Potsdam, der befinder sig på den nordøstlige berlinside af Teltow-kanalen og Havel. Klein Glienicke er kun forbundet med byen Potsdam med en-spors bro, der oprindeligt var beregnet til fodgængere. Denne fører over Teltow-kanalen til Babelsberg Park i sydøst. Når man skal - eller har besøgt Babelsberger Park - er det oplagt at krydse Glienicker Brücke enten på vejen dertil eller på vejen tilbage og en pause i Hartmann's café er oplagt specielt efter at Bürgershof i Waldmüllerstraße 4-5 delvist er revet ned og omdannet til private boliger.

 

Babelsberg er ikke alene en del af byen Potsdam....

 

 

....men også et stort rekreativt smukt område..

 

 

....hvor man har enestående muligheder for at nyde naturen

Babelsberg - Efteråret 2006

Babelsberg er det største distrikt i Potsdam og er først og fremmest kendt for sine filmstudier. Det var her den danske skuespillerinde,"Die Asta", indspillede en række film, som gjorde hende verdenskendt.

Grunewald - Efteråret 2006

Fra Babelssberg Park kan det være en god idé, at tage en cykeltur videre til Berlin via Wannsee og den smukke Grunewald - den berømte skov tæt på Berlin.

Glienicker Brücke  - Sommeren 2007

Glienicker Brücke strækker sig over Havelfloden og forbinder byerne Berlin og Potsdam. I 1949 stod den klar efter at have været genopført efter krigen.

Det kan være svært på en varm sommerdag at forestille sig, at denne idylliske bro skulle have været kulisse for spionudvekslinger under den kolde krig. Det var dengang broen i DDR hed "Brücke der Einigheit" og hvor amerikanske og sovjetiske soldater stod direkte over for hinanden. Den første af tre spionudvekslinger var den 10. februar 1962, da den amerikanske pilot Francis G. Powers blev udvekslet med KGB-mesterspionen Rudolf Abel.  Mens broen var lukket, var der talrige civile personer, der forsøgte at flygte fra DDR via broen. De fleste mislykkedes, men i 1988 lykkedes det tre indbyggere fra Potsdam at bryde igennem broens afspærringer i en stor lastvogn. Efterfølgende blev der sat yderligere spærringer op på broen, så en gentagelse ikke var mulig. I mange år efter den kolde krig kunne man på asfalten se, hvor disse afspærringer havde stået.

Glienicker Brücke - Dem, der gav den navnet "Enhedsbroen", byggede også "Muren", trak pigtråd, skabte dødsstriber og forhindrede dermed enhed.

 

Glienicker Brücke eller "Brücke der Einheit"....

 

 

....som den blev kaldt i DDR-tiden..

 

 

....ligger naturskønt på grænsen mellem Berlin og Potsdam.

Billeder fra Glienicker Brücke - Sommer 2009

 

Glienicker Brücke - Efterår 2020

På ovenstående billede set det tydeligt, at man ikke helt kunne enes om hvilen grøn farve, man skulle vælge, da broen var delt under den kolde krig. Den er lysest på Potsdam siden, der dengang var en del af DDR.