Potsdam

 

Potsdam

Nauener Tor fra 1755 er bygget efter en skitse af Frederik II - Efterår 2019

For de fleste er Potsdam en forstad til danskernes foretrukne udenlandske storby - Berlin - og ofte afsættes højst et endags-besøg men det bør ikke forholde sig sådan.

Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg med små 200.000 indbyggere og af samme årsag bør den i højeste grad betragtes som en selvstændig by. Potsdam har gennem de senere år været igennem en ganske imponerende udvikling. Da jeg første gang kom i byen for efterhånden mange år siden, var jeg på ingen måde i tvivl om, at her var tale om en by, der havde været en del af det tidligere DDR. De fleste bygninger var ganske forfaldne og stort set alt så gråt og trist ud. Specielt når man kom lidt uden for bykernen kunne man se forfaldet efter mange års laden stå til. Der arbejdes dog fortsat på genopbygningen og langt er man kommet - Specielt ved Potsdam Hauptbahnhof mod Caputh er de helt store kraner i gang, hvor en masse boliger opføres.

Jeg må indrømme, at da jeg første gang valgte at besøge Potsdam, var det primært for at slippe for at køre og parkere bil i Berlin. Jeg havde nemlig læst, at det kun tog en lille ½ time med toget for at komme til centrum af en af mine absolut foretrukne hovedstæder i Europa. Det var også rigtigt, men hurtigt opdagede vi, at Potsdam så absolut er noget i sig selv. Ud over at være hovedstaden i delstaten Brandenburg, så har den også sin helt egen berettigelse som turistmål. Ikke alene er der tre store rekreative områder Neuer Garten samt Babelsberg og Sanssouci Park, men i disse parker er der også flere slotte med kolossal historisk betydning og skulle man af en eller anden årsag ikke lige være til den slags, er selve Potsdam by ganske hyggelig. Og hvis det heller ikke lige…..kan man jo tage på en bådtur til f.eks.Wansee eller Caputh. Man kan også tage på cykeltur rundt i det smukke område, da byen også i rigt mål er omgivet af søer og skov.

Byvåben

Brandenburger Tor er opført i omkring 1771 og er dermed ældre end navnebroderen i Berlin - Efterår 2019

Potsdam er nok mest kendt ude i verden for den konference, der fandt sted i perioden 17. juli til 2. august 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Det var her sejrherrene besluttede, hvordan de skulle forvalte freden efter Tyskland var blevet besejret. Det er muligt at besøge Cecilienhof i Neuer Garten, hvor man bl.a. kan se konferencesalen.

Cecilienhof - Efterår 2018

Men Potsdam byder også på meget mere. Ud over Neuer Garten med Cecilienhof er der Sanssouci park med dens unikke haver og paladser. Området er på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Det mest kendte vartegn er det berømte Sanssouci-palads. Hohenzollern-paladset blev designet og bygget i årene 1745 til 1757 af Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff, som igen var blevet bestilt af den preussiske konge Frederik den Store. Rococo-paladset ligger over den sydlige skråning af Potsdam i Bornstedts bakker.

Sanssouci-palads - Efterår 2019

Historische Mühle von Sanssouci - Efterår 2019

Den historiske mølle i Sanssouci er en genopbygning af ​​en hollandsk vindmølle, der blev bygget mellem 1787 og 1791 under Friedrich Wilhelm II. Den er opført vest for Sanssouci-paladset og er bl.a. kendt for legenden om "Mølleren fra Sanssouci". Derfor tilføjelsen "historisk".

I slutningen af ​​Anden Verdenskrig brændte træværksstrukturen ned under kampene. Efter reparationsarbejde på stenbunden i 1980'erne blev den genopbygget mellem 1991 og 1993. Møllebygningen er en fredet bygning og har siden 1995 været drevet som museum af Mühlenvereinigung Berlin-Brandenburg e.V.

Orangerie - Efterår 2019

Orangerie er et palads i Sanssouci Park. Det er også kendt som det nye orangeri på Klausberg eller bare orangeriet. Det blev bygget efter ordre fra Frederik William IV af Preussen og blev opført fra 1851 til 1864.Et orangeri er oprindeligt betegnelsen foret hus med store vinduespartier, der blev anvendt til overvintring af citrustræer, tidligere kaldt orangetræer. Da citrustræer kan nøjes med mindre lys i løbet af vinteren, havde de tidligere orangerier, ofte kun glas i facaderne men ikke i taget.

Neues Palais In Sanssouci Park - Efterår 2019

Friedrich II byggede det imponerende Neues Palais som et symbol på prestige i den modsatte ende af paladshaverne. Efter syvårskrigen fra 1756 til 1763 blev det designet til at vise sine naboer og fjender, at de hellere måtte tage Preussen's nye magt alvorligt.
I modsætning til det lille og intime Sanssouci var det nye palads en bombastisk bygning med lange rumsuiter og overdådigt indrettede festlokaler og gallerier. Håndværkerne opførte det på rekordtid uden bekymring over at skulle skære hjørner her og der og det økonomisk hårdt pressede Preussen måtte også ty til kun at efterligne dyrere murværk.

Gågaden Brandenburger Str. - Sommer 2020

Potsdam er dog meget andet ensd slotte og parker. Byen er ganske charmerende, hyggelig og med interessante og spændende kvarterer, som  f.eks. "Holländisches Viertel".

"Holländisches Viertel" - Sommer 2020

Holländisches Viertel er uden tvivl et af de mest interessante boligområder i Potsdam. Det består af fire karreer med omkring 150 murstenshuse i hollandsk stil - upudset, med hvide fuger, skodder og i nogle tilfælde buede gavle. Kvarteret blev bygget mellem 1734 og 1742 af hollandske håndværkere, som kong Friedrich Wilhelm I - soldaterkongen - havde bragt til Potsdam. Man kan se mere i museet på Mittelstrasse 8.

I slutningen af ​​1980'erne var kvarteret i en elendig tilstand, men murens fald og den efterfølgende politiske ændring muliggjorde genudviklingen af ​​det hollandske kvarter. Ændringerne kom i 1990 og skabte forudsætningerne for, at et vital kvarter kunne komme frem igen i tæt samarbejde mellem det offentlige og det private engagement

Det kan i øvrigt anbefales, at man lejer en af de små lejligheder i kvarteret under opholdet, da det er en hel speciel oplevelse at bo i et hus, der ikke har ændret sig meget siden 1700-tallet.

Filmmuseum Potsdam - Efterår 2018

I Babelberg studierne er der blvet optaget mange berømte film og filmmuseet i Potsdam formidler det på udmærket vis.

Die Olsenbande på Filmmuseum Potsdam - Efterår 2018

I 2018 viste filmmuset en ganske udmærket særudstilling om Olsenbanden. Det er lidt underligt at tænke sig, at filmene havde mindst lige så stor succes i det daværende DDR, som i Danmark.

Das grosse Lexikon der Olsenbande: Geheime Informationen über die Olsenbande,  die so geheim sind, dass niemand weiss, ob man überhaupt wissen darf, dass  man das gar nicht wissen darf ...: Amazon.de: Eberlein,

Die Olsenbande - Das große Buch für Fans

 

Supermarkedet Ledo - Efterår 2020

Det er ganske sjovt, at man i Potsdam kan støde på butikker, hvor der tales russisk og hvor varerne stammer fra de daværende østlande - Her sælges rumænske spegepølser, lettiske skinker og rigeligt af russisk vodka, men den økologiske mælk fra Polen er lige økologisk nok for mig. Efter den blev åbnet lugtede der lidt rigeligt af kostald i hele lejligheden.

Ossi-Schroot - Efterår 2018

Alting forgår også tingene produceret i det gamlle DDR, men så er det jo godt, at man lige kan besøge butikken, der har specialiseret sig i reservedele og den slags - Ossi-Schrott i Großbeerenstraße 18, 14482 Potsdam.

Babelsberg - Efterår 2018

Som skrevet tidligere er der mange hyggelige steder i Potsdam og det gælder også for bydelen Babelsberg, hvor de berømte filmstudier også befinder sig. En gåtur forbi Bahnhof Babelsberg og ned ad Karl Liebknecht str. kan anbefales.

 

              

The End


På dansk:

Frankrig:

 

Italien:

Toscana:

 

Gardasøen:

 

Malta:

 

Netherlands:

 

Polen:

 

Portugal

Lissabon:

 

I omegnen af Lissabon:

 

Udvalgte byer i Portugal:

 

Tyskland:

Berlin

 

Potsdam:

 

Bad Karlshafen

 

 

In English:

France:

 

Germany:

Berlin

 

Potsdam:

 

Bad Karlshafen

 

Italy:

Toscana:

 

Lake Garda:

 

Malta:

 

Netherlands:

 

Polen:

 

Portugal:

 

 

Lissabon:

 

Near Lisbon:

 

Selected cities in Portugal:

 


 

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener:

 
 

Anydesk download