Potsdam

FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Potsdam

Nauener Tor fra 1755 er bygget efter en skitse af Frederik II - Efterår 2019

For de fleste er Potsdam en forstad til danskernes foretrukne udenlandske storby - Berlin - og ofte afsættes højst et endags-besøg men det bør ikke forholde sig sådan.

Potsdam er hovedstaden i delstaten Brandenburg med små 200.000 indbyggere og af samme årsag bør den i højeste grad betragtes som en selvstændig by. Potsdam har gennem de senere år været igennem en ganske imponerende udvikling. Da jeg første gang kom i byen for efterhånden mange år siden, var jeg på ingen måde i tvivl om, at her var tale om en by, der havde været en del af det tidligere DDR. De fleste bygninger var ganske forfaldne og stort set alt så gråt og trist ud. Specielt når man kom lidt uden for bykernen kunne man se forfaldet efter mange års laden stå til. Der arbejdes dog fortsat på genopbygningen og langt er man kommet - Specielt ved Potsdam Hauptbahnhof mod Caputh er de helt store kraner i gang, hvor en masse boliger opføres.

Wanted

Jeg må indrømme, at da jeg første gang valgte at besøge Potsdam, var det primært for at slippe for at køre og parkere bil i Berlin. Jeg havde nemlig læst, at det kun tog en lille ½ time med toget for at komme til centrum af en af mine absolut foretrukne hovedstæder i Europa. Det var også rigtigt, men hurtigt opdagede vi, at Potsdam så absolut er noget i sig selv. Ud over at være hovedstaden i delstaten Brandenburg, så har den også sin helt egen berettigelse som turistmål. Ikke alene er der tre store rekreative områder Neuer Garten samt Babelsberg og Sanssouci Park, men i disse parker er der også flere slotte med kolossal historisk betydning og skulle man af en eller anden årsag ikke lige være til den slags, er selve Potsdam by ganske hyggelig. Og hvis det heller ikke lige…..kan man jo tage på en bådtur til f.eks.Wansee eller Caputh. Man kan også tage på cykeltur rundt i det smukke område, da byen også i rigt mål er omgivet af søer og skov.

Byvåben

Brandenburger Tor er opført i omkring 1771 og er dermed ældre end navnebroderen i Berlin - Efterår 2019

Potsdam er nok mest kendt ude i verden for den konference, der fandt sted i perioden 17. juli til 2. august 1945 på slottet Cecilienhof i Potsdam. Det var her sejrherrene besluttede, hvordan de skulle forvalte freden efter Tyskland var blevet besejret. Det er muligt at besøge Cecilienhof i Neuer Garten, hvor man bl.a. kan se konferencesalen.

Cecilienhof - Efterår 2018

Men Potsdam byder også på meget mere. Ud over Neuer Garten med Cecilienhof er der Sanssouci park med dens unikke haver og paladser. Området er på UNESCOs liste over verdensarvsteder. Det mest kendte vartegn er det berømte Sanssouci-palads. Hohenzollern-paladset blev designet og bygget i årene 1745 til 1757 af Georg Wenzeslaus von Knobelsdorff, som igen var blevet bestilt af den preussiske konge Frederik den Store. Rococo-paladset ligger over den sydlige skråning af Potsdam i Bornstedts bakker.

Sanssouci-palads - Efterår 2019

Friedrich den Store fik opført Sanssouci, som direkte oversat betyder "uden bekymring". Det blev bygget som en sommresidens - et refugium, hvor han for en tid kunne leve ubekymret.
Kongen var kendt for sin beskedenhed, og det kommer også til udtryk i hans påstand om "At en krone er blot en hat, der lader regnen slippe ind".
Sanssouci var heller ikke specielt prangende og det var da heller ikke tænkt til, at skulle benyttes i mere end i en relativt kortere periode.

 

Sanssouci - Vinranker ses til højre og venstre for hovedtrappen - Forår 2023

På en lille stigning dækket af vingårdsterrasser nær Potsdam fik Friedrich sit Sanssouci sommerpalads bygget i 1745 –1747. Dette var ikke kun en sommerresidens og hans foretrukne sted at bo - Det blev også et personligt fristed, et sted hvor han trak sig tilbage i tider med vanskeligheder for at slappe af i selskab med sine hunde og venner.

 

Sanssouci - Frederik den Stores grav - Forår 2023

Den 17. august 1991 blev "Friedrich der Grosse´s" sidste vilje endelig opfyldt, da man flyttede hans sarkofag til Potsdam og begravede ham på Sanssoucis terrasse på den allerede af ham opførte gravplads. Siden har det været tradition, at lægge kartofler på hans grav, da det var ham, der blandt mange ting, indførte kartoflen til Europa. Frederik den Store ligger ved siden af sine 11 hunde - der var mynder.

 

Sanssouci - Frederik den Stores grav - Forår 2023

Frederik den Store døde 17. august 1786 på Sanssouci Slot i en lænestol. Hans nevø og efterfølger Friedrich Wilhelm II. lod ham begrave i Garnisonskirken i Potsdam ved siden af hans far Friedrich Wilhelm I. Hvilket var ved siden af den far, der havde opdraget ham mere end strengt og som havde mishandlet ham.

I 1943 flyttede man sarkofagen på Hitler´s ordre til en beskyttelsesbunker i bydelen Eiche og senere i 1945 til bjergværket Bernterode. Efterfølgende til Marburger Schloss og i 1947 til byens Elisabethkirche. På initiativ fra Louis Ferdinand von Preussen blev den i 1952 overflyttet til kapellet på Burg Hohenzollern. Det var, som skrevet tidligere, først i 1991, at "Friedrich der Grosse´s" sidste vilje endelig blev opfyldt.

Det kinesiske tehus, Sanssouci Park - Forår 2023

Under sine ophold i Sanssouci værdsatte Frederik den Store den intime atmosfære i det kinesiske hus, som tog ham ind i en fantasiverden. - En verden udenfor Europa.
Rokoko-pavillonen siges at være det bedst kendte overlevende eksempel på den kinesiske-mode, der prægede kulturen i alle Europas hof i det 18. århundrede. Kinamoden viser ikke meget af datidens Kina, men derimod mere om europæernes ideer om Kina. Havearkitekten var Johann Gottfried Büring, der mellem 1755 og 1764 tegnede pavillonen i den dengang populære stil Chinoiserie, en blanding af dekorative rokokoelementer og dele af kinesisk arkitektur.

The Chinese Tea House, Sanssouci Park - Spring 2023

Pavillonens ydre er defineret af de forgyldte figurer i naturlig størrelse placeret enkeltvis eller i grupper rundt om bygningen. Eventyrklædte musikere og tedrikkere udstilles og søjlerne i form af forgyldte palmer, har til formål at give indtryk af noget eksotisk og eventyragtigt.

 

"Historische Mühle von Sanssouci" - Efterår 2019

Den historiske mølle i Sanssouci er en genopbygning af ​​en hollandsk vindmølle, der blev bygget mellem 1787 og 1791 under Friedrich Wilhelm II. Den er opført vest for Sanssouci-paladset og er bl.a. kendt for legenden om "Mølleren fra Sanssouci". Derfor tilføjelsen "historisk".

I slutningen af ​​Anden Verdenskrig brændte træværksstrukturen ned under kampene. Efter reparationsarbejde på stenbunden i 1980'erne blev den genopbygget mellem 1991 og 1993. Møllebygningen er en fredet bygning og har siden 1995 været drevet som museum af Mühlenvereinigung Berlin-Brandenburg e.V.

Orangerie - Efterår 2019

Orangerie er et palads i Sanssouci Park. Det er også kendt som det nye orangeri på Klausberg eller bare orangeriet. Det blev bygget efter ordre fra Frederik William IV af Preussen og blev opført fra 1851 til 1864.Et orangeri er oprindeligt betegnelsen for et hus med store vinduespartier, der blev anvendt til overvintring af citrustræer, tidligere kaldt orangetræer. Da citrustræer kan nøjes med mindre lys i løbet af vinteren, havde de tidligere orangerier, ofte kun glas i facaderne men ikke i taget.

Neues Palais In Sanssouci Park - Efterår 2019

Friedrich II byggede det imponerende Neues Palais som et symbol på prestige i den modsatte ende af paladshaverne. Efter syvårskrigen fra 1756 til 1763 blev det designet til at vise sine naboer og fjender, at de hellere måtte tage Preussen's nye magt alvorligt.
I modsætning til det lille og intime Sanssouci var det nye palads en bombastisk bygning med lange rumsuiter og overdådigt indrettede festlokaler og gallerier. Håndværkerne opførte det på rekordtid uden bekymring over at skulle skære hjørner her og der og det økonomisk hårdt pressede Preussen måtte også ty til kun at efterligne dyrere murværk.

Gågaden Brandenburger Str. - Sommer 2020

Potsdam er dog meget andet ensd slotte og parker. Byen er ganske charmerende, hyggelig og med interessante og spændende kvarterer, som  f.eks. "Holländisches Viertel".

"Holländisches Viertel" - Sommer 2020

Holländisches Viertel er uden tvivl et af de mest interessante boligområder i Potsdam. Det består af fire karreer med omkring 150 murstenshuse i hollandsk stil - upudset, med hvide fuger, skodder og i nogle tilfælde buede gavle. Kvarteret blev bygget mellem 1734 og 1742 af hollandske håndværkere, som kong Friedrich Wilhelm I - soldaterkongen - havde bragt til Potsdam. Man kan se mere i museet på Mittelstrasse 8.

I slutningen af ​​1980'erne var kvarteret i en elendig tilstand, men murens fald og den efterfølgende politiske ændring muliggjorde genudviklingen af ​​det hollandske kvarter. Ændringerne kom i 1990 og skabte forudsætningerne for, at et vital kvarter kunne komme frem igen i tæt samarbejde mellem det offentlige og det private engagement

Det kan i øvrigt anbefales, at man lejer en af de små lejligheder i kvarteret under opholdet, da det er en hel speciel oplevelse at bo i et hus, der ikke har ændret sig meget siden 1700-tallet.

Filmmuseum Potsdam - Efterår 2018

I Babelberg studierne er der blvet optaget mange berømte film og filmmuseet i Potsdam formidler det på udmærket vis.

Die Olsenbande på Filmmuseum Potsdam - Efterår 2018

I 2018 viste filmmuset en ganske udmærket særudstilling om Olsenbanden. Det er lidt underligt at tænke sig, at filmene havde mindst lige så stor succes i det daværende DDR, som i Danmark.

Die Olsenbande - Das große Buch für Fans

 

Supermarkedet Ledo - Efterår 2020

Det er ganske sjovt, at man i Potsdam kan støde på butikker, hvor der tales russisk og hvor varerne stammer fra de daværende østlande - Her sælges rumænske spegepølser, lettiske skinker og rigeligt af russisk vodka, men den økologiske mælk fra Polen er lige økologisk nok for mig. Efter den blev åbnet lugtede der lidt rigeligt af kostald i hele lejligheden.

Ossi-Schroot - Efterår 2018

Alting forgår også tingene produceret i det gamlle DDR, men så er det jo godt, at man lige kan besøge butikken, der har specialiseret sig i reservedele og den slags - Ossi-Schrott i Großbeerenstraße 18, 14482 Potsdam.

Babelsberg - Efterår 2018

Som skrevet tidligere er der mange hyggelige steder i Potsdam og det gælder også for bydelen Babelsberg, hvor de berømte filmstudier også befinder sig. En gåtur forbi Bahnhof Babelsberg og ned ad Karl Liebknecht str. kan anbefales.

 

Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software