FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Udvalgte byer i Toscana

Gardasøen:

Greve in Chianti

af Lars Haagen Petersen

En af de mange vinmarker i Chianti

Det område i Toscana, som almindeligvis er kendt som "Chianti", svarer mere eller mindre til Chianti Classico-vinzonen og er et ovalt frodigt og kuperet område, der ligger mellem Firenze mod nord og Sienna mod syd. Inden for dette område er der omkring otte Chianti-byer, og blandt de mange seværdigheder er utallige gamle landsbyer, slotte, villaer, klostre, kirker, vinmarker, olivenlunde og tårnhuse.

Wanted

Den sorte hane symbolet for en Chianti Classico rødvin

For at kunne kalde vinen en Chianti Classico og bruge hanesymbolet på flaske og banderole, er det ikke nok at druerne er dyrket på det godt 7.000 hektar store område. Vinene skal derudover også indeholde mindst 80% Sangiovese. Omvendt må der iblandes op til 20% af de lokale druer Canaiolo og Colorino eller de internationale druer Cabernet Sauvignon, Syrah og Merlot. Tidligere måtte der tilsættes op til 6% hvide druer – det er forbudt siden 2006.

Det officielle logo - "Gallo Nero" - Den sorte hane

Endnu et parti fra det klassiske landskab i Chianti

Chianti Classico distriktet har 7000 producenter og det var her produktionen af Chianti-vinen  tog sin begyndelse. Områdets mange skråninger i en højde op til 650 meter giver sangvioso-druerne den natlige akøling, de trives så godt ved. 

Statue af bysbarnet Giovanni da Verrazzano i Greve in Chianti - Sommer 2018

Greve in Chianti er hovedbyen i Chianti-vinområdet, der strækker sig syd for Firenze til lige nord for Siena.  På byens torv man smage på distriktets gode vine og det fremragende toscanske køkken.

Byen Greve blev i 1972 omdøbt til Greve in Chianti efter optagelsen af ​​dette område i Chianti-vindistriktet. Greve in Chianti er en by og en kommune i Toscanas hovedstad Firenze. Den ligger omkring 31 kilometer syd for Firenze og 42 kilometer nord for Siena.

Det største torv i Greve in Chianti, Piazza Matteotti, er domineret af en statue af søfareren Giovanni da Verrazzano der  bl.a. udforskede den nordamerikanske østkyst og dele af Brassilien. Han var også den første europæer, der ankom til New York-bugten (1524). Det skete da han ledte efter nordvestpassagen til Kina.

En af de mere krævende veje i det smukke toscanske landskab

Mange gange undervejs i Toscana bebrejdede jeg mig selv for ikke at have valgt en"SUV" at køre i, frem for den Fial 500L, jeg valgte hos udlejningsfirmaet i Pisa. Ikke pga. den begrænsede motorkraft eller den ofte nemmere måde at stige ind og ud på - Nej, simpelthen fordi jeg flere gange var ved at få revet lydpotte og udsødningsrør af, fordi der var så mange dybe huller i vejene, som var meget svære at undgå selv i sneglefart. Jeg vil absolut anbefale, at man kører rundt i en bil med fornuftig frihøjde, hvis man vil rundt i det smukke landskab. 

 

 

Gardasøen: