FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal

Lars Haagen Petersen

Coimbra

Coimbra, der er mest kendt for sit berømte universitet befinder sig ca. 200 km. nord for Lissabon og ca 1½ times kørsel med højhastighedstoget fra hovedstaden. Byen har små 250.000 indbyggere og er den fjerde største i Portugal. Coimbra befinder sig ved Mondego floden og ligger små 50 km. fra kysten.

Coimbra set fra floden Mondego

Coimbra er en af de mest interessante byer i Portugal og det skyldes ikke alene universitetet, der er kommmet på UNESCO´s verdensarvsliste, men også selve den charmerende gamle by med dens snævre gader, som i sig selv er et besøg værd. En togtur med højhastighedstoget fra Lissabon´s Oriente-station kan absolut anbefales og den er da også til at betale. Selv om det er muligt, at vende tilbage til Lissabon senere samme dag eller ud på aftenen, vil jeg vil dog anbefale, at man tager en overnatning eller helst to i byen, da det åbner op for en masse muligheder og ikke mindst for at få lidt ro over turen og for at kunne nyde en af Portugals mest charmerende, smukke  og betydningsfulde byer.

Mens man er der, bør man give sig god til til at gå op og til det gamle universitet, der befinder sig øverst oppe. På vejen der op, kan man med fordel besøge en af de mange små hyggelige restauranter, der byder på lidt af hvert.

En lille fado-restaurant på vejen til universitetet

 

Video - Coimbra

<

 

Universidade de Coimbra- Foråret 2018

Universitetet i Coimbra fra 1537 er et af de ældste universiteter i verden og det ældste universitet i Portugal. Universitetet har over 20.000 studerende og er det mest internationale og berømte i Portugal - ikke mindst for dets bibliotek, der er ganske enestående. Barokbiblioteket fra 1700-tallet huser 250.000 bøger og er rigt udsmykket. Universitetet er oprindeligt grundlagt i 1139 i Lissabon, men i 1537 flyttede kongen universitetet til Coimbra.

Wanted

Universitetsbiblioteket i Coimbra - Foråret 2018

Mange berømte portugisere, der har arbejdet inden for områder, som politik, kultur og videnskab, har haft deres gang på universitetet enten som studerende eller som undervisere.

Universitetsbiblioteket i Coimbra

I 1717 opførtes biblioteket, der fik navnet "Joanina" efter kongen. Biblioteket anslås at indeholde mange sjældne og værdifulde bøger blandt de mange eksemplarer fra det 15. - 18. århundrede.

Der gøres meget for at bevare denne enestående samlig, men blandt de mere usædvanlige tiltag er små flagermus, der flyver rundt om natten og lever af at spise de insekteer, der er så stor en trudsel for bogsamlingen. For at undgå at det hele klattes til af ekskrementer tildækkes bibliotektet af skind hver aften, som lægges over borde og stole. Denne metode har været benyttet med succes gennem flere hundrede år og ikke bare i Coimbra.

 

 

Statue af Kong D. João III (Den fromme), der flyttede universitetet til Coimbra - Foråret 2018

Den lange liste over personligheder inkluderer Luís Vaz de Camões, der betragtes som Portugals største digter, den eneste portugisiske Nobelpris i medicin Egas Moniz og den portugisiske diktator António de Oliveira Salazar, der styrede fra 1933 til 1974. Endvidere kan fremhæves Aristides de Sousa Mendes, generalkonsul i Bordeaux, der i 1940 trodsede Salazars regime ved at udstede titusinder af visa til jøder og andre flygtninge. Pedro Nunes, en berømt matematiker fra det 16. århundrede, der betragtes som en af ​​de største portugisiske matematikere nogensinde, er også uddannet her lige som den tyske Christopher Clavius, som var hovedarkitekt bag den moderne Gregoriansk kalender.

 

>

Diktator António de Oliveira Salazar

Salazar stod bag det frygtede statslige sikkerhedspoliti PIDE, som havde til hovedopgave, at arrestere, forhøre og fængsle personer, som gjorde oprør mod hans regime. Det slog ned med hård hånd på dem, der ønskede og arbejdede på at få indført et demokratisk styre. Først under den fredelige "Nellikerevolution"  i 1974, lykkedes det med militærets hjælp, at vælte diktaturet.

>

Indre by Coimbra - Foråret 2018

Portugal:

Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal

 


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software