FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Hovedstaden på Malta

Valletta

af Lars Haagen Petersen

Hjemmelavet postkort - Valletta -vinter 2010


 

Malteser ridder

Fort St. Angelo - Grand Harbour - Vinter 2008

Valleta er hovedstaden på Malta og som by ret ny. Den blev bygget efter den store belejring i 1565 og af samme årsag bygget som et imponerende fæstningsværk. Byggeriet tog ca. 3 år og manden bag var stormesteren Jean Parisot de la Valette. Bag fæstningsværkets mure bor ca. 9.000 indbyggere, hvilket ikke er meget for en hovedstad. Til gengæld finder man her en række interessante seværdigheder som St. John's Co-Cathedral, Stormesterens palads og det gamle ridderhospital.

Malta´s hovedstad, Valletta, blev grundlagt af Johanniterordenens stormester Jean Parisot de la Valette den 28. marts 1566.

Byen, der er yderst smuk  rummer ca. 9.000 indbyggere og har mange historiske bygninger og en enestående havn, Grand Harbour. Der findes også offentlige haver med udsigt over bl.a. byens havn.

 

Når man har besøgt byen forstår man godt hvorfor den blev optaget på UNESCO's Verdensarvsliste.Det skete i 1980.

 

 

Billederne er fotograferet fra Upper Barracca Gardens, hvorfra der er en enestående udsigt - Vinter 2008

En af de meget få lidt større gader i Valletta, der bl.a. er kendt for sine mange karnapper - Vinter 2008

Hovedgaden - Republic Street - julen 2003

Upper and Lower Barracca Gardens giver de bedste muligheder for at nyde udsigten over det smukke havneanlæg og for at nyde vintersolens stråler.

Under Napoleons belejring af Malta benyttedes Lower Barracca gardens til køkkenhave til brug for soldaterne. Først da britterne kom til blev  stedet omdannet til et parkanlæg.

Upper Barracca Gardens blev anlagt som rekreations område og eksercerplads, men nu er det en park med en enestående udsigt. Under denne befinder sig i øvrigt Lascaris War Rooms. Det var bl.a. herfra de Allierede styrede kampene i Middelhavet og invasionen på Sicilien.

Upper and Lower Barracca Gardens - Vinter 2008

 

Grandmaster karikatur

Grandmasters Palace- Vinter 2010

Jean Parisot de Valette (1557-1568) (Grand Masters Palace in Valletta)

Jean Parisot de Valette var en fransk adelsmand og den 49. stormester af Malteserordenen fra 21. august 1557 til sin død i 1568. Han blev født i 1495. Som Ridder af ordenen i Langue de Provence, kæmpede han mod tyrkerne på Rhodos.

Som stormester blev Valette ordenens helt og mest berømte leder, der kommanderede modstanden mod osmannerne ved den store belejring af Malta i 1565, som ofte betragtes som en af de største belejringer nogensinde. Grundstenen til Valletta blev lagt af stormester La Valette i 1566, men an oplevede dog ikke Valletta færdigbygget, da han døde i 1568 og blev efterfulgt af stormester Pierre de Monte.

Valletta set fra luften. Af fotografiet fremgår det ganske tydeligt, at der er tale om et forsvarsværk  (I)

St. John's Co-Cathedral, Valletta - Efterår 2008

Når man er i Valletta, bør man ikke undlade at besøge en af de mest imponerende kirker i verden - St. John's Co-Cathedral.

 

St. John's Co-Cathedral, Valletta - Efterår 2008

Gennem årene er kirken blevet forvandlet fra en grundlæggende manneristisk kirke til en imponerende og enestående skat. Alle stormestre og mange riddere har doneret gaver af høj kunstnerisk værdi og ydet enorme bidrag til at berige kirken med de bedste kunstværker af tidens førende kunstnere.

Kirken var tænkt som et vartegn, der kunne ses fra næsten hvor som helst på øen, hvilket dog på ingen måde længere er tilfældet. Den blev bygget af ordenens militæringeniør og arkitekt Gironimo Cassar (ca. 1520-93) og dens stramme design skulle afspejle ordenens dystre stemning efter "den store belejring".

Facaden er indrammet af to store klokketårne toppet med ottekantede spir. Kirken er rektangulær med et bredt skib, overdækket med tøndehvælving. Oratoriet og sakristiet blev bygget i 1604. Området omfatter også en kirkegård.

 

St. John's Co-Cathedral, Valletta - Efterår 2008

St. John’s Co-Cathedral i Valletta er en romersk-katolsk co-katedral dedikeret til Johannes Døberen. Den blev bygget af Johanniterordenen mellem 1573 og 1578 og blev bestilt af stormester Jean de la Cassière som den konventuelle kirke for Sankt Johannes.

Klik på billederne for at gøre dem større

Blandede billeder fra hovedstaden Valletta - Vinter 2008

 

SLUT

 

Noter:

I    Luftfotoet er lånt fra Wikipedia: Valletta

             


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software