Caputh

 

Færgelejet i Caputh

Færgebyen Caputh var i begyndelsen af det 19. århundredes distributionspunkt for mursten i  hele området omkring Zauch-Havelland, hvor murstenene blev transporteret via vandvejene til Berlin. Efter faldet i produktionen af mursten, har Caputh udviklet sig og er nu mest kendt for frugtavl og sine smukke rekreative områder. I nyere tid er byen så også blevet kendt for "Rock in Caputh" , der er en non-profit open-air musikfestival. Projektet udarbejdes årligt af mere end 100 frivillige.

Færgelejet i Caputh og færgen Tussy II - Geltow siden

Lille video der viser færgen på vej over til Caputh -  2017

Siden 1853 har der været fast færgeoverfart mellem Caputh og Geltow og i sommerhalvåret er den også flittigt benyttet af turister, der ofte kommer på cykel fra Potsdam, som kun befinder sig ca. 10 km fra færgelejet. Cykelturen er ganske hyggelig og jeg vil da også anbefale, men jeg vil anbefale at det er de små cykelstier langs vandet, der benyttes til turen.

Selv på en sen efterårsdag ankommer der mange cyklister til Færgelejet i Caputh

Den hyggeligste vej fra Potsdam, er fra moskeen, Breite Str. 28, der faktisk er et fornemt bygget pumpehus og så i store træk videre langs vandet til Caputh, men det er vigtigt at holde øje med skiltene.

Potsdam Dampfmaschinenhaus

Pumpehuset i Neustädter Havelbucht er måske den mest mærkværdige bygning i Potsdam, men den er også et eksempel på en funktionel bygning fra den tidlige industri i det 19. århundrede. Friedrich Wilhelm IV., fik dette smukke kraftværk opført og bygget af Ludwig Persius i årene 1841–43. Det er det

 eneste pumpehus i den mauriske arkitektoniske stil i Potsdam. Selvom vandforsyningen til springvandene nu leveres af moderne elektriske pumper, kan besøgende på "moskeen" stadig opleve det tekniske vidunder.

Når man kommer lidt længere frem støder man på en anden arkitektonisk seværdighed  "Kongresshotel Potsdam am Templiner See", der er et relativt nyt hotel ved søen.

Kongresshotel Potsdam am Templiner See

Der hvor grev Ferdinand von Zeppelin engang byggede sine luftskibe, blev Potsdam Congress Hotel bygget i 1990'erne. Arkitekturen tager udgangspunkt i designet af de de gamle luftskibe, men på en unik måde og alle tre hovedbygninger "svæver" som zeppelinere over stedet ved Templinsøen. Fra 1914 blev der bygget krigsluftskibe i Potsdam, men produktionen blev stoppet i 1917, og hallen blev revet ned i 1920 på grund af Versailles-traktaten, der pålagde tyskerne, at de ikke længere måtte bygge disse luftskibe.

 

Kilometersten kort før Caputh færgeleje

Kort før færgelejet mødes man af denne meget smukke og gamle kilometersten, der angiver at der kun er 0,3 km. tilbage, hvilket skulle være ganske overkommeligt for de fleste.

Den nu pensionerede Tussy I kan ses på vej til færgelejet - Sommer 2012

Færgelejet byder dog ikke bare på muligheden for at komme fra den ene bred til det anden - Der er også rig mulighed for at spise en fornuftig frokost, mens man nyder en fantastisk udsigt til et bredt og interessant udvalg af alt, hvad, der nu kan flyde gennem det smalle stræde.

"Ein Hausboot" på vej gennem det lille stræde - 2020

Albert Einsteins sommerhus

Når man nu besøger Caputh, er der også mulighed for at besøge Albert Einsteins sommerhus, som han mere eller mindre havde modtaget som æresbolig intil han måtte forlade landet pga. den stærkt antijødiske atmosfære i det nazistiske tyskland. Skammeligt, men det galdt desværre meget i denne periode.

 

            

The End


På dansk:

Frankrig:

 

Italien:

Toscana:

 

Gardasøen:

 

Malta:

 

Netherlands:

 

Polen:

 

Portugal

Lissabon:

 

I omegnen af Lissabon:

 

Udvalgte byer i Portugal:

 

Tyskland:

Berlin

 

Potsdam:

 

Bad Karlshafen

 

 

In English:

France:

 

Germany:

Berlin

 

Potsdam:

 

Bad Karlshafen

 

Italy:

Toscana:

 

Lake Garda:

 

Malta:

 

Netherlands:

 

Polen:

 

Portugal:

 

 

Lissabon:

 

Near Lisbon:

 

Selected cities in Portugal:

 


 

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener:

 
 

Anydesk