Caputh

FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Færgelejet i Caputh

Lars Haagen Petersen

Færgebyen Caputh var i begyndelsen af det 19. århundredes distributionspunkt for mursten i hele området omkring Zauch-Havelland, hvor murstenene blev transporteret via vandvejene til Berlin. Efter faldet i produktionen af mursten, har Caputh udviklet sig og er nu mest kendt for frugtavl og sine smukke rekreative områder. I nyere tid er byen så også blevet kendt for "Rock in Caputh" , der er en non-profit open-air musikfestival. Projektet udarbejdes årligt af mere end 100 frivillige.

Færgelejet i Caputh og færgen Tussy II - Geltow siden.

Siden 1853 har der været fast færgeoverfart mellem Caputh og Geltow og i sommerhalvåret er den også flittigt benyttet af turister, der ofte kommer på cykel fra Potsdam, som kun befinder sig ca. 10 km fra færgelejet. Cykelturen er ganske hyggelig, men jeg vil anbefale, at det er de små cykelstier langs vandet, der benyttes til turen.

Selv på en sen efterårsdag ankommer der mange cyklister til Færgelejet i Caputh

Den hyggeligste vej fra Potsdam, er fra moskeen, Breite Str. 28, der faktisk er et fornemt bygget pumpehus og så i store træk videre langs vandet til Caputh, men det er vigtigt at holde øje med skiltene.

Potsdam "Dampfmaschinenhaus"

Potsdam "Dampfmaschinenhaus"

Pumpehuset i Neustädter Havelbucht er måske den mest mærkværdige bygning i Potsdam, men den er også et eksempel på en funktionel bygning fra den tidlige industri i det 19. århundrede. Friedrich Wilhelm IV., fik dette smukke kraftværk opført og bygget af Ludwig Persius i årene 1841–43. Det er det eneste pumpehus i den mauriske arkitektoniske stil i Potsdam. Selvom vandforsyningen til springvandene nu leveres af moderne elektriske pumper, kan besøgende på "moskeen" stadig opleve det tekniske vidunder. Der er typisk åbent den første søndag i hver måned fra kl. 10.00 - 17.30.

Når man kommer lidt længere frem støder man på en anden arkitektonisk seværdighed  "Kongresshotel Potsdam am Templiner See", der er et relativt nyt hotel ved søen.

Kongresshotel Potsdam am Templiner See

Der hvor grev Ferdinand von Zeppelin engang byggede sine luftskibe, blev Potsdam Congress Hotel bygget i 1990'erne. Arkitekturen tager udgangspunkt i designet af de de gamle luftskibe, men på en unik måde og alle tre hovedbygninger "svæver" som zeppelinere over stedet ved Templinsøen. Fra 1914 blev der bygget krigsluftskibe i Potsdam, men produktionen blev stoppet i 1917, og hallen blev revet ned i 1920 på grund af Versailles-traktaten, der pålagde tyskerne, at de ikke længere måtte bygge disse luftskibe.

 

Kilometersten kort før Caputh færgeleje

Kort før færgelejet mødes man af denne meget smukke og gamle kilometersten, der angiver at der kun er 0,3 km. tilbage, hvilket skulle være ganske overkommeligt for de fleste.

Den nu pensionerede Tussy I kan ses på vej til færgelejet - Sommer 2012

Færgelejet byder dog ikke bare på muligheden for at komme fra den ene bred til det anden - Der er også rig mulighed for at spise en fornuftig frokost, mens man nyder en fantastisk udsigt til et bredt og interessant udvalg af alt, hvad, der nu kan flyde gennem det smalle stræde.

"Ein Hausboot" på vej gennem det lille stræde - 2021

Caputh - Restaurant "Fährhaus Caputh" set fra den lille færge - Forår 2023

 

Albert Einsteins sommerhus

Når man nu besøger Caputh, er der også mulighed for at besøge Albert Einsteins sommerhus, som han mere eller mindre havde modtaget som æresbolig intil han måtte forlade landet pga. den stærkt antijødiske atmosfære i det nazistiske tyskland. Skammeligt, men det galdt desværre meget i denne periode.

 

        


Andre glimrende rejsemål
/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software