FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE


Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal

Lars Haagen Petersen

Lissabon - Parque das Nações

Den imponerende banegård af Santiago Calatravas - Estacão de Oriente - Forår 2018

Parque das Nações - nationernes park - i det nordlige Lissabon, er en 5 km lang strækning langs floden Tejo, der tilbyder nogle af de mest dristige eksempler på nutidig arkitektur. Her er bl.a. et Oceanarium, der et af de største af sin slags i Europa - Der er flotte tematiske haver, udstillingscentre, shows og arrangementer. Endvidere er der en bred vifte af butikker, restauranter og barer. Det skal dog også lige med, at man også benyttede lejligheden til at opføre en række almennyttige boliger i det tidligere slumområde, hvilket var ganske tiltrængt


Tæt på Lissabon's Internationale lufthavn, byggede man en hel bydel Parque Das Nações i relation til verdensudstillingen EXPO'98 - den sidste verdensudstilling i det tyvende århundrede.

Det var som det antydes af navnet i 1998og  i anledning af 500-året for Vasgo da Gamas opdagelse af søvejen til Indien Det skulle fejres med Lissabon som vært for en verdensudstilling -  EXPO'98. Udstillingen blev opført på et tidligere meget forsømt og forurenet industriområde, hvor arealerne blev oprenset forinden. Projektet blev gennemført med væsentlige EU-midler og hele den genopførte bydel blev koblet sammen med den udbyggede togtrafik, der samtidig fandt sted. Banegården - Estacão de Oriente - i Parque das Nações blev byens største trafikknudepunkt med togstation, metro, busser og biludlejningsfirmaer.

 

Estacão de Oriente - Forår 2018

I dag opererer hurtigtog på strækningen fra Faro og Albufeira i Algarve via Lissabon og Porto til Braga i Norte i Nordportugal.
TGV hurtigtogslinjen i Portugal kaldes Alfa Pendular, og der anvendes de såkaldte Pendolino tog konstrueret af Alstrom (tidligere Fiat) og samlet i Amadora. Hastigheden er op til 220 km./t.

Wanted

Svævebanen - Forår 2018

Når man skal til Parque das Nações, tager man typisk metroen de ca. 10 km. fra indreby i Lissabon til Estacão de Oriente. Det der overrasker de fleste er, at man lige som træder ud i en hel anden verden, der er bygget i primærtbeton,  stål og glas. En verden der nærmest er det modsatte af stort set alt andet, man møder i Lissabon. Nedslidningen, som ellers er ganske i øjnefaldende og nærmest et af Lissabons kendetegn, ses ikke her og alt er relativt nyt.

Lissabon Altice Arena - Forår 2018

Atice arenaen er blandt de største indendørs arenaer i Europa og den største i Portugal med en kapacitet på 20.000 mennesker. Den blev opført i 1998 til Expo '98-udstillingen. Det store indkøbscenter Vasco de Gama ligger, hvor hovedindgangen til Expo 98 i sin tid var. Her er der blandt de 170 forretninger både biograf, fitness klub, restauranter og butikker med modetøj, bøger og musik. Oven på centret troner to markante sejllignende højhuse op.

Vasgo da Gama broen - (Wikipedia)

Udover at opføre en ny bydel til verdensudstillingen, opførte man også en ny bro - Vasco da Gama Broen - der er den længste bro i EU og den næstlængste i hele Europa efter Krimbroen med en samlet længde på 12,3 kilometer. Den blev bygget for at mindske belastningen på "Lissabons 25 de Abril-broen" og for at eliminere behovet for trafik mellem landets nordlige og sydlige regioner gennem Lissabon-centrum.

En af de to karakteristiske skyskrabere og Altice Arena - Forår 201

Portugal:

Bydele i Lissabon:

I nærheden af Lissabon

Udvalgte byer i Portugal


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 

"TeamViewer" Remote Desktop Software