Rio Chillar

 

FR

IT

MT

NL

PL

PT

ES

DE

Spanien:

Om udlejning af biler

Rio Chillar

Lars Haagen Petersen

Rio Chillar - Oktober 2016

At gå en tur i Rio Chillar er noget af det skønneste, man kan tænke sig. Det skulle man måske ikke tro, men det er sandt - I hvert fald så længe man gør det, mens vandet har en fornuftig temperatur. Jeg vil så også lige tilføje, at jeg vil anbefale, at man tager turen om efteråret, hvor der er færrest turister ellers kan der godt være lige lovlig megen trafik i floden.

 

Man forsøger ikke at få våde fødder i begyndelsen - Rio Chillar - Oktober 2016

I begyndelsen forsøger man, at undgå at blive våd, men når turen er ved at være slut og man skal have fødderne op ad vandet igen, kommer man til at savne det bløde lune vand. Man skulle også tro at fødderne ville være blevet runkne som rossiner efter op til flere timer i floden, men det er ikke tilfældet - De savner bare vandet.

Den betagende smukke Rio Chillar - Oktober 2016

Rio Chíllar er en flod i den østlige del af Málaga-provinsen i Spanien. Den tager sit udspring i Sierra de Almijara bjergkæden og løber ud i Middelhavet lige vest for byen Nerja. Det meste af floden løber gennem Sierras i Tejeda, Almijara og Alhama Natural Park, der altid er åben for offentligheden.

Rio Chillar har sit navn fra det arabiske ord “shilal”, der betyder “vandfald”. Floden var en vigtig vandkilde for de mauriske bosættere i området, der dyrkede frugttræer og grøntsager langs dens bredder. Floden var også et strategisk sted for forsvar mod de kristne invaderere, der forsøgte at erobre Al-Andalus.

I det 20. århundrede blev Rio Chillar brugt til at producere elektricitet for Nerja og omegn. Der blev bygget en dæmning og en vandkraftstation i flodens øvre del, der stadig kan ses i dag. Vandet fra dæmningen blev ledt gennem nogle irrigationskanaler, der forsynede landbrugsområderne med vand.

I dag er Rio Chillar et beskyttet naturområde, der tilhører Sierras de Tejeda, Almijara y Alhama Natural Park. Det er et paradis for vandrere og naturelskere, der kan nyde flodens skønhed og biodiversitet. Floden er hjemsted for mange arter af fisk, fugle, padder, insekter og planter, nogle af dem endemiske eller truede.

Vandreturen langs Rio Chillar er en middelsvær tur, der kræver gode sko, vand og solcreme. Det anbefales at starte tidligt om morgenen for at undgå varmen og menneskemængden. Turen kan tage mellem 4 og 7 timer afhængig af, hvor langt man vil gå og hvor hurtigt man vil gennemføre. Det er i øvrigt vigtigt at respektere naturen og ikke efterlade affald eller forstyrre dyrelivet unødigt.

Et "Dødningehoved" i Rio Chillar - Oktober 2016

En Acherontia atropos, som på dansk hedder "dødningehoved", er en stor aftensværmer, der kan ses i Rio Chíllar floden.

 

Ruten til floden Rio Chillar

For at komme til Rio Chillar er det nemmest at køre til Nerja, køre op ad Avenida de la Constitución, dreje til venste ad C. Mirto og sætte bilen på den store parkeringsplads for så at gå derfra. Man kan dog godt køre tættere på floden, men hvis man parkerer længere fremme risikerer man, at bilen bliver fjernet af myndighederne.

Efter at have parkeret bilen fortsættes til fods ned ad vejen, hvor der drejes til højre ad "Los Almachares" asfaltvejen, der løber under A-7 motorvejen til en betonfabrik. Her bliver vejen til grus og fører videre til indgangen af det naturskønne område.

Rio Chillar - Oktober 2016

 - Det er vigtigt at huske på, at jo ældre man bliver des mere skal man sikre sig imod at falde og det gøres best ved at benytte en vandrestav eller to og at sikre, at man benytter så skridsikre sko som muligt. Det kan være fristende bare at benytte nogle gamle nedslidte sko og det kan man måske også, men igen det er vigtigt, man kan gå sikkert på de ofte lidt glatte sten. Specielt på tilbageturen, hvor det går nedad, kan det være en lille udfordring.

Det siger sig selv, at en forstuvet fod eller det der er værre, kan blive problematisk et sted som dette. Af samme årsag er det bedre at optræde fornuftigt.

Når dette er sagt, er det så også vigtigt at påpege, at turen er enestående smuk, ganske uforglemmelig og på ingen måse specielt krævende eller udmattende - Faktisk er det en sand fornøjelse.

Rio Chillar - Oktober 2016

Vandet når sjældent højere end til knæene og det meste af tiden, er det kun anklerne der bliver dækket.

 Der "kæmpes" op ad Rio Chillar - Oktober 2016

 Rio Chillar - Oktober 2016

4 kilometer længere fremme løber floden gennem tre smalle sprækker i bjerget, kun 1 meter bredt men mere end 20 meter dybt. Det er dog ganske uproblematisk at komme igennem.

 Rio Chillar - Oktober 2016

Man bør i øvrigt være opmærksom på, at hvis der lige er faldet meget regn i bjergene vil den kort efter komme ned ad floden for at ende i Middelhavet.

 Rio Chillar - Oktober 2016

De fleste nøjes med at gå til de små vandfald - "Vado de Los Patos" - hvilket tager ca. 2½ time, hvis man går i et stille og roligt tempo.

Turistkontoret i Nerja

For yderligere oplysninger kontakt turistkontoret i Nerja.

 

Spanien:


Andre glimrende rejsemål/

Other fine destinations: 

På dansk:

In English

Frankrig: France:
   
Italien: Italy:

Toscana:

Toscany:

Gardasøen:

Lake Garda:
   

Malta: Malta:
   
Nederlandene: Netherlands:

Cykelruter nær Weesp:

Cycle Routes Near Weesp:

Polen: Polen:
   
Portugal: Portugal:

I omegnen af Lissabon:

Near Lissabon:

Udvalgte byer i Portugal: Selected cities in Portugal:
   

 
Spanien: Espana:
   
Tyskland: Germany:
Berlin: Berlin:
Potsdam: Potsdam:
Bad Karlshafen: Bad Karlshafen:

Ni breve til geheimearkivar m.m. C. F Wegener: 
 
 
 
 
 

Mail:

 

 

"TeamViewer" Remote Desktop Software